Найзаразніша мутація COVID-19 виявилася корисною: вчені розкрили нюанси

Мутація D614G вплинула на процес проникнення вірусу в організм. Зараз її знаходять практично у всіх різновидах коронавірусу на всіх континентах Землі.

Найпоширеніша мутація коронавірусу D614G, яка підвищила його заразність і стійкість до дії холоду, в той же час виявилася корисною для людини. До такого висновку дійшли американські молекулярні біологи.

Справа в тому, що дана мутація зробила коронавірус вразливішим для атак антитіл. Про це свідчать результати дослідження, опублікованого в журналі Science Advances.

Першу серйозну зміну в геномі коронавірусу вчені виявили на початку березня 2020 року, коли Європою поширилися нові штами коронавірусу. Їх характеризувала загальна мутація в так званому гені S, який управляє виробництвом частини оболонки SARS-CoV-2, безпосередньо пов’язаної з проникненням вірусу в організм. Зараз мутацію D614G знаходять практично у всіх різновидах коронавірусу на всіх континентах Землі.

Молекулярні біологи з’ясували, що мутація помітно змінила те, як S-білок – ключова частина оболонки коронавірусу – розгортається під час його контактів з клітинами. Ця молекула складається з двох частин – S1 і S2. Перша з них бере участь в процесі прикріплення вірусу безпосередньо до мембрани, а друга відповідає за її розчинення та проникнення вірусної РНК в клітину.

Щоби вірус прикріпився до мембрани, потрібно, щоби певні сегменти S1 прийняли особливу просторову конфігурацію, яку біологи називають “верхнім” положенням. Чим більше подібних сегментів переходять в цей стан, тим вище шанси на те, що один з них з’єднається з кліткою і прикріпиться до неї.

Мутація D614G збільшила ймовірність того, що один або кілька сегментів білка S1 при зближенні з клітиною перейдуть у верхнє положення. Це зробило вірус заразнішим, але при цьому збільшило імовірність того, що антитіла зможуть приєднатися до інших областей оболонки SARS-CoV-2 ще до того, як він встигне проникнути в клітину.

Читайте також  У Хлопця агресивна форма раку. Мама благає про допомогу

Подібна особливість вірусу може пояснювати, чому всі існуючі вакцини, розробка яких почалася ще до того, як з’явилася мутація D614G, діють на її носіїв так само ефективно, як і на перші версії SARS-CoV-2.

Нагадаємо, на початку квітня стало відомо, що в Індії з’явився новий штам коронавірусу з подвійною мутацією, яка допомагає йому кріпитися до клітин організму. Пізніше “подвійний мутант” виявили і в США.

У двох областях України лабораторно підтвердили південноафриканський штам коронавірусу. При цьому британський штам виявили у всіх областях.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.