Порошенко гучно програв

Уперше в історії країни Вищий адмінсуд визнав протиправною бездіяльність Президента Глава держави Петро Порошенко не виконує своїх безпосередніх обов’язків.

porosya61

Відтепер це встановлено документом Вищого адміністративного суду України. ВАСУ визнав протиправною бездіяльність Президента, який не вніс до Верховної Ради подання про звільнення 12 членів ЦВК.

Як зазначено у рішенні суду, звільнення мало б стосуватися Астахової, Данилевського, Жиденко, Лукаш, Магери, Охендовського, Райковського, Усенко-Чорної, Чупахіна, Швець, Шелестова та Шелудько.

Нагадаємо, термін повноважень більшості перерахованих членів Центрвиборчкому збіг ще у серпні 2014 року. Висновок ВАСУ газета “Експрес” обговорила разом з експертом з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлією Кириченко.

— Якими правовими аргументами керувався Вищий адмінсуд, ухвалюючи таке рішення?

— Рішення суду цілком логічне: бездіяльність глави держави є протиправною. Адже, відповідно до Конституції, Президент має вчасно вносити до Верховної Ради кандидатури про призначення членів ЦВК. Це є не його правом, а зобов’язанням! У Конституції не передбачено жодних підстав, які б дозволили Президентові вчасно цього не робити. Мотивування політичними аргументами на кшталт наближення виборів – дострокових чи недострокових – не може бути виправданням бездіяльності Президента.

— Але ж Банкова покликалася на те, що в нас упродовж останнього півтора року – вже треті вибори і було побоювання, що новачки не дадуть собі ради, потрапивши одразу у вир виборчого процесу. Хіба це не так?

— Заяви про те, що нові члени Центральної виборчої комісії не могли б вчасно підготуватися до організації місцевих виборів, – політичні маніпуляції. Тому що ці вибори були заплановані й відбулися у черговому порядку. Відповідно до змін до закону про Центральну виборчу комісію, повноваження членів ЦВК були продовжені до отримання результатів дострокових президентських виборів. Можете уявити, коли це ще було! Президентські вибори у нас відбулися наприкінці травня 2014-го… Тоді, власне, у деяких членів ЦВК закінчувався термін повноважень. Для того, щоб вони встановили результати, Верховна Рада внесла зміни до законодавства. Але цю поправку виписали так, щоб можна було відтермінувати звільнення членів ЦВК на довше.

Читайте також  У МЗС пояснили, чому не можна розривати дипвідносини з Росією

— ВАСУ, разом із тим, не зобов’язав Президента внести до ВР подання на призначення членів ЦВК. Чи мав би він це зробити?

— Тут досить висновку суду про протиправність дій Президента. Порошенко має відреагувати і виконати рішення – терміново внести кандидатури на посади членів ЦВК до Верховної Ради. Нагадаю, Президент, готуючи подання про призначення членів комісії, повинен зважити на пропозиції депутатських фракцій і груп, утворених у парламенті.

— Які правові наслідки рішення ВАСУ для Президента?

— Правові наслідки рішення суду однакові для всіх громадян і для Президента. Він має негайно його виконати. Якщо Президент не виконує судового рішення, це – злочин проти права. Чи передбачена якась відповідальність за це? Оскільки в нас немає закону про імпічмент, то можна говорити лише про політичну відповідальність на виборах. Хай там як, але Президент правової, демократичної країни не може собі дозволити зігнорувати рішення суду.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: