Оплата за комуналку: для українців хочуть ввести нову обов’язкову послугу

Багатоповерхівки, мешканці або керуючі компанії яких не уклали договори на обслуговування внутрішньобудинкових мереж, примусово зобов’яжуть працювати на основі типового договору.


За словами глави Асоціації газового ринку України Дениса Сенектутова, ОСББ не бажають укладати договори з облгазами на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж, позаяк вважають, що не уповноважені співвласниками на підписання таких договорів. В результаті будинки зовсім ніким не обслуговуються, що робить неминучим трагедії у вигляді вибухів газу в будинках. Однак у парламенті знайшли рішення. Про це повідомляє finance.ua.

 

“Наразі у Верховній Раді знаходиться законопроект №2458. На жаль, він був цього літа відхилений у другому читанні, його направили на повторне друге читання. Ми сподіваємося, що буде знайдено консенсус, і він буде збалансований, на що погодилися оператори ГРМ (газорозподільних мереж. – Ред.) при доопрацюванні до другого читання цього законопроекту. У співвласників залишається вибір – вибрати собі компанію, оскільки ця послуга не монопольна, яка за узгодженим договором… і за узгодженою ціною буде виконувати для них обслуговування внутрішньобудинкових систем”, – зазначив Сенектутов.

Якщо ж мешканці не скористаються своїм правом, – а в країні 170 тисяч будинків, які не створили ОСББ, не уповноважили керуючу компанію на укладення такого договору, – то подібне обслуговування буде нав’язано таким будинкам примусово за окрему плату.

“Якщо власники не визначилися, то за замовчуванням буде укладений публічний договір на обслуговування внутрішньобудинкових систем, де оператори ГРМ окремою платіжкою відповідно до чисельності квартир в цьому будинку будуть виставляти до оплати і виконувати ці роботи. Це ринкова послуга, але вона буде для операторів ГРМ затверджуватися НКРЕКП на основі типового договору”, – додав він.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.