“Сонячна” дівчинка з Франківська підкорила світ яскравим талантом: “Хвороба — не вирок”

12-річна франківчанка з синдромом Дауна виграла гран-прі на Міжнародному фестивалі ” Рекітське сузір’я 2020 “у номінації”Живопис”. Детальніше про це пише видання “Суспільне Карпати”, посилаючись на маму переможниці Яну Турко.

Як розповіла мати Христини Турко, її дочка почала малювати з тих пір, як навчилася тримати олівець в руках. Вона вважає, що заняття творчістю допомагають “сонячним” діткам розвиватися. Зараз Христина відвідує гурток, де відточує свої навички і спілкується з однолітками.

” з нею разом малювати вчиться ще одна дівчинка з особливими потребами, вони дуже здружилися. І це дуже важливо для таких дітей. Творчість — це те, що нашим дітям вдається легше, і їх це розвиває. Для них це арт-терапія. Я хочу сказати, що такі діти можуть творити, просто з ними треба більше займатися і більше вкладати часу. Я б сказала, що це такі певні інвестиції в дитину. Так це складно, важко, але результат буде обов’язково”, – розповідає Яна.

За словами мами Христини, для дітей з синдромом Дауна найскладнішим є соціалізація. Для цього в країні ввели інклюзивну освіту. Якраз за такою системою зараз навчається дівчинка в 4 класі Івано-Франківського ліцею №24.

До 3 вересня роботи дівчинки можна подивитися в фортечній галереї Бастіон. Це перша виставка Христини Турко. Присвячена вона міжнародному місячнику інформування про людей з синдромом Дауна, що проходить щорічно в жовтні.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.