Очікування/реальність: працевлаштування українців в Польщі

Нестабільна політична та економічна ситуація, зростання цін і комунальних тарифів змушують багатьох наших співвітчизників шукати роботу за кордоном і працювати далеко від Батьківщини.

Польща наразі перетворилася для українських трудових мігрантів на основну країну призначення, посунувши з цього місця Росію. З одного боку, це сприяє поглибленню міжлюдських, а отже і міждержавних, стосунків та порозуміння, проте, з другого, – загрожує Україні втратою населення, неоднозначно сприймається частиною громадян у Польщі, які бачать в українських заробітчанах конкурентів на ринку праці, чинник стагнації рівня заробітних плат.

Якою би райдужною не була перспектива закордонного працевлаштування, ця сфера має і свої недоліки. Ми покажемо вам мінуси роботи далеко від України, щоб зняти «рожеві окуляри» і мати реальне розуміння картини:

Головний мінус – це ризик виникнення форс-мажорних обставин: втрата паспорта, невиплата зарплати, обман роботодавцем і інші неприємні ситуації. Щоб не зазнати ці мінуси роботи на собі, відразу ж по приїзду в іншу країну встаньте на облік в Консульство України.

Другий мінус – це розлука з близькими. Вона особливо болісна, якщо у вас маленькі діти, адже з ними так хочеться проводити більше часу, бачити, як вони ростуть, піклуватися, балувати і любити …

Третє – конкуренція, якщо це можна так назвати. Справа в тому, що в останні роки до Польщі переїхала величезна кількість іноземців, особливо з України. Це означає, ви напевно зіткнетеся з чергами на виплати (якщо такі у вас повинні бути), отримання посвідки на проживання або місця для дитини в садку чи школі (якщо ви переїжджаєте разом із сім’єю).

Також, варто мати на увазі, що питання щодо того, як поляки ставляться до мігрантів з-за східного кордону, стає все гострішим — нещодавно в польських медіа розголосу набула справа побиття поляками водія Uber з України. Одні стверджують, що громадяни Польщі повинні з більшою симпатією ставитись до українців, адже економіка країни потребує додаткової робочої сили. Інші переконані, що трудові мігранти з України забирають робочі місця, створюють конкуренцію.

Читайте також  Поліція перевіряє кожного. Нелегалам в Чехії стало небезпечно бути на вулиці

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: