На Прикарпатті ввели карантин через небезпечну рослину

Нове вогнище карантинного бур’яну виявили під час моніторингу земельних угідь в селі Підлужжя, Тисменицького району.

Про це Фіртку інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Небезпечну рослину виявили на території довкола сільського кладовища по вул. Шевченка на площі 1 га.

Карантинний режим запроваджено розпорядженням Тисменицької районної державної адміністрації від 16 вересня 2020 р. № 263.

Визначено заходи щодо боротьби та недопущення розповсюдження карантинного бур’яну, які охоплюють: скошування (але слід пам’ятати, що скошування необхідно проводити не одноразово, а в міру відростання бур’яну (не менше 3-4 разів за літо), дискування чи виривання вручну рослин амброзії або застосування гербіцидів на початку періоду вегетації бур’яну.

Довідково.

Амброзія полинолиста – однорічний бур’ян. Засмічує всі польові культури, особливо просапні (кукурудза, соняшник), ярі зернові; також росте у садах, на городах, виноградниках, луках, пасовищах, полезахисних смугах, на узбіччях доріг, відкосах залізничних шляхів, по берегах річок, ставків, зрошувальних каналів, на пустирях. Рослину можна зустріти й просто на вулицях міст.

Вогнища цього бур’яну не лише пригнічують розвиток сільськогосподарських культур, але й спричиняють алергійні захворювання людей.

Пилок рослин має чітко виражену сентибілізуючу дію і є основною причиною виникнення полінозів у людей, схильних до алергії.

Значної шкоди здоров’ю людини рослина завдає в період цвітіння.

Пилок амброзії є причиною виникнення багатьох алергічних захворювань, попадаючи в очі, ніс, бронхи, викликає сльозотечу, погіршує зір, підвищує температуру тіла: різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів призводить до нападів бронхіальної астми.

Амброзія полинолиста схожа на полин звичайний (звідки й отримала свою назву), але не має запаху.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.