В Україні представили держбюджет на 2021 рік: головне про документ

Кабмін розглянув проєкт Державного бюджету України на 2021 рік, який йому направило Міністерство фінансів. Документ передбачає наступні показники: зростання ВВП – 4,6%, інфляція – 7,3%, середньомісячна зарплата – 13600 грн. У бюджеті закладено курс 29,1 грн/$. Дефіцит бюджету складе 270 млрд гривень, так що наступного року Україні не обійтися без кредитів. Однак у Мінфіні сказали, що залежність від позичених грошей буде меншою, ніж у 2020 році.

Про це повідомили представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан і пресслужба Мінфіну на сторінці в Facebook в понеділок, 14 вересня, пише Обозреватель.

Там зазначили, що документ на розгляд Верховної Ради надійде вчасно, тобто до 15 вересня.

“Сьогодні зранку на позачерговому засіданні Кабмін ухвалив проєкт закону “Про Державний бюджет України на 2021 рік”. Ухвалення проєкту бюджету урядом відбулося згідно із графіком бюджетного процесу – до 15 вересня документ має бути передано на розгляд Верховної Ради”, – написав Мокан у Facebook.

КМУ розглянув проєкт бюджету.

Міністр фінансів Сергій Марченко під час брифінгу заявив, що бюджет є збалансованим і реалістичним.

Головні показники:

Зростання ВВП – 4,6%

Інфляція – 7,3%

Середньомісячна зарплата – 13600 грн

Рівень безробіття – 9,2%

Курс, який закладений у бюджеті – 29,1 грн/$.

Баланс доходів і видатків бюджету:

Доходи – 1,071 трлн грн

Видатки – 1,350 трлн грн

Дефіцит – 270 млрд грн

Зростання доходів – 9,4% (порівняно з 2020 роком)

“Ми знизили рівень дефіциту порівняно з поточним роком на 1,5% – до 6%. Ми хочемо вийти на нормальний цикл, коли ми не будемо залежати від запозичень”, – сказав Марченко.

Дефіцит бюджету буде фінансуватись за рахунок внутрішніх і зовнішніх запозичень, співпраці з МВФ, Світовим банком, допомоги від ЄС.

Читайте також  Українцям на період карантину пропонуватимуть роботу із зарплатою до 8 тис. гривень

Борги України

Мінфін передбачає, що державний борг України у 2021 році знизиться на 3,4 відсоткових пункти до 64,6 в.п.

“Враховуючи, що цей рік складний, і у нас цього року є ймовірність, що державний борг виросте, у наступному році ми передбачаємо скорочення державного боргу. Ми передбачаємо проведення поміркованої і виваженої боргової політики”, – сказав Марченко.

Що буде з податками

Марченко сказав, що держава не збільшує тиск на бізнес в умовах кризи і не передбачає суттєвого зростання податкових надходжень.

“Тому перерозподіл ВВП через доходи державного бюджету поступово знижується до 23,5%. Це менше, ніж у 2020 році. Ми це будемо робити за рахунок підвищення ефективності внутрішнього і зовнішнього ПДВ. Є досить суттєві можливості до детінізації, до робити з “схемними” кредитами, скрутками і так далі”, – сказав Марченко.

Мінімалку збільшуватимуть двічі

У 2021 році двічі підвищуватимуть мінімальну зарплату: з 1 січня до 6000 гривень і з 1 липня до 6500 гривень. Загалом вона зросте на 30%.

У проєкті закладено зростання середньої зарплати до 13632 гривень. Очікується, що реальна зарплата (з урахуванням інфляції) зросте на 12,1% в 2021 році.

Збільшаться видатки на пенсіонерів. Передбачається виплата допомоги, яким виповнилось 75 років і більше.

У бюджеті будуть гроші на соціальну допомогу учасникам АТО, житло для військовослужбовців, соціальний захист людей, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

У 2021 році на охорону здоров’я виділятимуть 4,2% ВВП (3,4% у 2020).

На боротьбу з COVID-19 виділять 19,4 млрд грн, з них 2,6 млрд грн – на закупівлю вакцин.

Гроші для військових

Марченко сказав, що Україна не скорочуватиме видатки на армію і безпеку. На грошове забезпечення військовослужбовців передбачається 131 млд грн.

Читайте також  Ющeнко: “Ось ця людина бyдe наступним і найкpащим пpeзидeнтoм для Укpаїни! Я вам даю гарантію

 

Ключові пріоритети проєкту держбюджету-2021:

підвищена мінімальна заробітна плата;

якісна освіта;

доступна медицина;

протидія пандемії та COVID-19;

вакцинація;

турбота про старість (допомога пенсіонерам 75+);

надійна оборона та безпека;

велике будівництво (дороги);

зручна транспортна інфраструктура (нові пасажирські вагони);

розвиток культури;

підтримка спорту високих досягнень;

масштабна цифровізація економіки;

фінансово спроможні регіони.

Мінфін подав проєкт бюджету на 2021 рік до Кабміну.

Коли бюджет розглядатиме Рада

Очікується, що Верховна Рада розгляне бюджет-2021 у п’ятницю, 18 вересня. Про це сказав глава ВР Дмитро Разумков під час засідання погоджувальної ради парламенту.

“Цього тижня в нас буде розгляд бюджету. До завтра, 15 вересня, до Верховної Ради має надійти бюджет України на 2021 рік. Наскільки я розумію, його буде надіслано до Верховної Ради вчасно”, – повідомив Разумков.

Спікер ВР попросив профільний комітет розглянути документ, як тільки він надійде, аби в п’ятницю парламентарі змогли його розглянути в сесійній залі.

Бюджет писали без участі Ради

До речі, глава комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що Мінфін при роботі над бюджетом не приводив консультації з Верховною Радою.

“На жаль, Міністерство фінансів цього року ухвалило незрозумілу політику, попередні консультації з комітетом з питань фінансів, наскільки мені відомо, і з комітетом з питань бюджету щодо проекту бюджету не проводило”, – сказав Гетманцев.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.