«Кримський капкан» для Мордору

krim21Минулої неділі в РФ відбулися вибори до місцевого парламенту – Державної Думи. Все б нічого, якби ці вибори не проводилися в тимчасово окупованому Криму.

Реакція України не забарилася – більшістю голосів Верховна Рада визнала новообрану Думу нелегітимною. До слова, за це рішення не голосували «Опозиційний Блок», «Воля народу», «Відродження», а також деякі окремі депутати, зокрема Юлія Тимошенко та Надія Савченко.

В свою чергу, країни ЄС та США раніше заявляли, що в жодному випадку результати виборів в Криму не визнають. Та більше, для них проведення «волевиявлення» на півострові – є грубим порушенням міжнародного права.

Що це означає? Рашка потрапила у ту ж пастку, в яку намагалася завести Україну протягом двох років. І якщо усі гілки влади України офіційно визнані світовим співтовариством, то легітимність російського парламенту тепер під великим знаком питання. Це, в свою чергу, паралізую всю законодавчу діяльність – цей орган не матиме повноважень для зовнішніх зносин, не матиме прав приймати чи скасовувати нормативні акти. Тобто, він не може представляти інтереси громадян Російської Федерації.

Чи можна вважати, що керівництво РФ не готувалася до такого сценарію? Навряд. Людей, які зараз сидять в Кремлі, назвати наївними важко. Та все ж, вони, мабуть, до кінця сподівалися на стандартну реакцію ЄС – різке засудження, чергова «стурбованість» і, можливо, нові економічні санкції.

Звісно, позиція Європи теж могла б бути жорсткішою. Теза «ми не визнаємо виборів на території АР Крим» означає, що вибори у самій Росії вважаються такими, що відбулися згідно з норм міжнародного права. Тобто, «ні вам, ні нам». Тим не менш, це все одно робить сьому Думу неповносправною, як би не старалося російське лоббі в європейських країнах.

Читайте також  На Прикарпатті водій рейсового автобуса відмовився перевозити матір з дитиною на руках (фото)

І тепер в Росії є два варіанти: або скасувати результати виборів і визнати, що «Крим таки не наш», або ж піти в остаточну ізоляцію і поховати власну економіку. «Кримський капкан» замкнувся на лапі російського немічного медведя.

Джерела:

http://www.eurointegration.com.ua, http://www.pravda.com.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: