Близько 40 млн дітей у світі не відвідують дитячі садки – ЮНІСЕФ

Діти, які не відвідували дитячі садки, як правило, відстають у навчанні від своїх однолітків. Про це свідчать результати ЮНІСЕФ.

Через коронавірус у багатьох країнах були закриті дитячі садки та підготовчі групи при школах. У результаті – приблизно 40 мільйонів дітей втратили можливість здобувати дошкільну освіту. Нелегко довелося і батькам, особливо жінкам, які поєднують роботу з доглядом за маленькими дітьми. Про це йдеться у новій доповіді, яка підготовлена дослідницьким центром ЮНІСЕФ “Інноченті”. Доповідь присвячена дошкільній освіті та наслідкам пандемії для сімей з малими дітьми.

Результати дослідження свідчать про те, що масове закриття дитячих садків та інших дошкільних установ спричинило чимало проблем. Найбільше постраждали жінки й малозабезпечені люди, яким, попри карантин і обмеження, доводилося ходити на роботу. У багатьох просто не було вибору і вони залишали дітей без нагляду в закритому будинку або квартирі.

Експерти зазначають, що ця проблема не нова, адже ще до появи коронавірусної хвороби приблизно 35 мільйонів дітей у віці до п’яти років нерідко залишалися вдома без нагляду дорослих. Закриття дитячих садків лише погіршило ситуацію.

Карантин і обмеження важко даються й батькам, які в період пандемії працюють з дому. Велике навантаження лягло на плечі жінок, адже вони в середньому витрачають в три рази більше часу на догляд за близькими та домашню роботу, ніж чоловіки.

Експерти ЮНІСЕФ зазначили, що кожен наступний етап освітнього процесу залежить від того, наскільки успішною була дошкільна освіта. Діти, які не відвідували дитячі садки, як правило, відстають у навчанні від своїх однолітків і нерідко відчувають соціальні та психологічні проблеми в школі.

Дослідження показує, що в 54 країнах з низьким і середнім рівнем доходу приблизно 40% дітей у віці від трьох до п’яти років і до пандемії не отримували ніякої соціально-емоційної та когнітивної підтримки, в тому числі в сім’ї.

Читайте також  Краще залишайтесь вдома: На Івано-Франківщині запрацюють лише 46 із 458 дитсадків

Відсоток дітей у віці від 3 до 5 років, які здобували дошкільну освіту (дані за 2014-2018 роки)

ЮНІСЕФ закликала всі країни забезпечити всім дітям недорогий і якісний догляд – від народження до вступу в перший клас школи. До того ж, експерти рекомендують надавати батькам оплачувану відпустку з догляду за дитиною, створювати гнучкі умови праці для батьків, що працюють, налагодити системи соціального захисту та організувати доступні дошкільні центри для розвитку маленьких дітей.

Ці кроки допоможуть пом’якшити наслідки кризи, яку відчули на собі сім’ї з дітьми.

Догляд за дітьми в ранньому віці й дошкільна освіта закладають фундамент, від якого залежить кожен аспект розвитку дітей. Пандемія підриває цей фундамент, – заявила Виконавчий директор ЮНІСЕФ Генрієтта Фор.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.