Під італійським парламентом вимагали справедливого суду для нацгвардійця Марківа

У Римі біля стін італійського парламенту відбулася акція з вимогою справедливого судового процесу на стадії апеляції для українського військового Віталія Марківа.

Акція відбулася в понеділок, 13 липня, інформує “Радіо Свобода”.

Серед учасників – кілька десятків представників української громади, батьки засудженого військового, дипломати та італійський правозахисник.

Акція була присвячена річниці вироку Марківу, котрого 12 липня минулого року суд присяжних міста Павії засудив до 24 років ув’язнення. Присяжні визнали його причетним до загибелі італійського репортера на Донбасі шість років тому.

“Солідарність із Віталієм Марківим!”, “Незалежний суд без впливу російської пропаганди!”, “Солдат Марків несправедливо перебуває в тюрмі без жодного доказу. Чому?”, скандували маніфестанти.

У виступах учасників лунали заклики і сподівання, що суд другої інстанції в Мілані “виправить помилки” павійських присяжних, проаналізує аргументи захисту та визнає старшого сержанта Нацгвардії України непричетним до трагічного випадку біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

“Ми жодним чином не виступаємо проти родини загиблого Роккеллі. Але ми переконані, що на суді не представили жодного доказу причетності Марківа до інциденту. Закликаємо уважно читати мотиваційну частину вердикту суду, який, на жаль, не взяв до уваги ключові докази адвокатів захисту. Нас вразило, чому суд Павії одразу шукав винних у лавах законних військових формувань України, а не серед нерегулярних угруповань проросійських бойовиків, які, можливо, мали на меті убити Андрія Миронова, ворога Володимира Путіна?” – сказав під час виступу голова Християнського товариства українців Італії Олесь Городецький.

Перелічивши основні критичні, на його думку, пункти вердикту, активіст висловив впевненість, що Віталія Марківа звільнять.

“Віримо, що це зробить суд в Італії, а не Європейський суд з прав людини”, – додав Городецький.

Читайте також  На Прикарпатті четвертий суд перейде під охорону ССО

Маніфестацію підтримали італійські партії “Більше Європи” та “Італійські радикали”.

Учасники акції також закликали італійську медіаспільноту докладніше зацікавитися “дивною справою Марківа” і висвітлювати громадськості також іншу точку зору, зокрема позицію захисту солдата, а не лише тези обвинувачення і судового рішення. Попри розіслані до італійських медій анонси події, жодного представника місцевої преси на заході не було.

Критики вердикту вважають, що на рішення присяжних вплинула російська дезінформація у медіа довкола процесу і під час самого суду, коли присяжні брали до уваги фейкові документи російських пропагандистських ресурсів.

“В очікуванні розгляду справи в апеляційному суді присяжних Мілана важко говорити, чи щось змінилося за цей рік після вироку. У травні з’явилася дуже негативна стаття у тижневику видання La Repubblica. Гадаю, те, як висвітлює справу преса, більше впливає на суддів, ніж дипломатичні зусилля, які, звісно, потрібні. Головне, щоб суд другої інстанції повністю звільнився від дезінформаційних кліше”, – зауважив у коментарі для “Радіо Свобода” голова італійської Федерації з прав людини Антоніо Станґо.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: