Комунальники можуть отримати доступ до квартир українців: деталі гучного законопроекту

Ряд депутатів фракції “Слуга народу” перед другим читанням внесли в законопроект №2458 правки, згідно з якими газовий оператор отримає доступ до житла боржника і зможе відключати йому газ.

Про це повідомляє “Обозреватель”.

Слід зазначити, що в першій редакції законопроекту говорилося, що за порушення умов договору (в тому числі і за борги) постачальник міг вдиратися до квартири. До другого читання цю новелу перефразовували.

“Представник оператора газорозподільної системи чи іншого підприємства, з яким укладено договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, має право доступу до житла”, – йдеться в проекті.

Позиція юристів

Профільні юристи вказали, що ця новела є антиконституційною – вона порушує ст. 30 Основного закону.

“Якби в документі йшлося про доступ до житла за умови, якщо без такого доступу представнику оператора була б загроза життю, тоді б не було і претензій. Зараз же не зрозуміло, що може бути підставою для доступу в житло, чи не стане заборгованість причиною для того, щоб потрапити в квартиру і примусово відключити газопостачання”, – вказав юрист Олександр Плахотник.

Позиція експертів парламенту

Головне науково-експертне управління Верховної Ради також вказало на цю проблему в своїй резолюції щодо законопроекту: “Запропоновані законопроектом положення щодо встановлення законодавством порядку доступу до житла є неприйнятними, враховуючи положення Основного Закону України”.

Один з авторів законопроекту Юрій Камельчук заявив, що не є прихильником внесеної правки.

“Я уточнював, чи підтримується ця норма: не підтримується, якщо вона залишилася, вона повинна бути змінена або викинута взагалі. Якщо так буде залишатися, то я відкличу свій підпис, і не буду голосувати в другому читанні”, – сказав депутат.

Договір з постачальником

Читайте також  На Івано-Франківщині в каналізації знайшли труп людини

Також, згідно з проектом, українці будуть повинні вибрати формат відносин з постачальником – колективний або індивідуальний. Якщо споживач відмовиться вибирати, з ним автоматично підпишуть індивідуальний договір, який передбачає передоплату до 22 гривень.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: