Щоб відновити Франківщину після негоди, потрібно більше двох мільярдів гривень

Більше двох млрд грн потрібно, щоб повністю відновити інфраструктуру та відшкодувати збитки від стихії на Прикарпатті цього року. З резервного фонду державного бюджету виділили 480 млн грн.

Як їх витрачатимуть, говорили у студії Суспільного з головою Івано-Франківської обласної адміністрації Віталієм Федорівим.

Голова ОДА розповідає, що Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль запевнив його, що 480 млн грн – це лише першочергова сума.

“Бо потрібно пройти шлях оформлення відповідних кошторисів і проведення закупівель через систему ProZorro. Щоб відновити Прикарпаття після негоди, буде потрібно більше, ніж 480 млн” – розказує Віталій Федорів.

Очільник каже, що ці гроші, відповідно до Постанови 415, можна скеровувати лише на відновлення, тих об’єктів, які постраждали від стихії. Не на нове будівництво.

Віталій Федорів говорить: “Я був причетний від контролюючої організації до повені 2008-го року і бачив усі нюанси виплат населенню. Тому цього разу, враховуючи попередні недоліки, пропозиції звучать так: потрібно буде розділити на категорії місць відшкодування. Це поточний ремонт – сума коливається приблизно до восьми тисяч гривень. Капітальний ремонт – до 25 тисяч гривень. Коли власник втратив житлові приміщення – 250 тисяч гривень”.

Для того, щоб отримати кошти на відшкодування збитків, каже очільник області, повинні бути складені відповідні акти, які мають підписати голова органу місцевого самоврядування і всі члени комісії.

Окрім того, об’єкт, який підпадає під відновлення, має мати балансову вартість і перебувати на обліку органів місцевого самоврядування як комунальне майно.

Коштів, які виділив Кабмін, поки в обласному держказначействі нема.

“Відповідного протоколу і постанови ми ще очікуємо. Але наголошую, що ці кошти у сумі 480 млн грн будуть використовуватися виключно до постанови 415, яка і передбачає, на що можуть використовуватися кошти резервного фонду державного бюджету”.
За його словами, на даний час облдержадміністрація готує пропозиції для того, щоби була можливість внести збитки, завдані повінню населенню області, на відшкодування. У вівторок пропозиції надішлють до Кабінету Міністрів України.

Читайте також  Які квартири вигідніше купувати і чому?

“Повінь ще триває. Сільським головам дуже важко добратися до тих чи інших будівель, щоби це все правильно і швидко оцінити. Приблизно 13 тисяч домогосподарств є такими, що вважаються пошкодженими. Відповідно категорійність будуть встановлювати органи місцевого самоврядування”, – пояснює Віталій Федорів.
Він наголосив, що буде особисто контролювати і гарантувати прозорість ухвалених рішень щодо розподілу цих коштів: “Всі правоохоронні органи будуть задіяні, щоб контролювати кожен об’єкт, який буде реалізуватися за ці кошти”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.