Сурогатні батьки відмовилися від дівчинки і попросили лікарів перекрити їй дихання

Пара американців заплатила сурогатній матері з України, аби вона виносила їхню дитину. Народилася двійня: хлопчик і дівчинка. Поява малюків на цей світ почалася передчасно. Хлопчик помер при пологах, дівчинка, хоч і з низькою вагою і численними патологіями, вижила.

Та батьки відмовилися від неї та офіційно оформили дозвіл на відключення дитини від апаратів підтримки життя – фактично на її вбивство.

«Замовити» собі дитину в Україні можна приблизно за 30 тисяч доларів

Відео із 46 немовлятами у кімнаті столичного готелю з’явилося в інтернеті на початку травня і вмить спровокувало гучний міжнародний скандал. Ці діти народжені сурогатними матерями, їх мали вивезти за кордон, однак пандемія пригальмувала цей процес. Тоді Україна зарясніла на перших шпальтах іноземних медіа гучними заголовками, у яких її називали країною з продажу дітей. Про те, що сурогатне материнство під благою ціллю «ощасливити пар, які не можуть мати дітей», є банальним бізнесом, нікому не секрет.

Але найстрашніше, що у всій цій справі товаром є живі дітки, і часто цей «товар» може просто не підійти, не сподобатись, не влаштовувати «замовників». Принаймні, в Україні точно відомо про десяток таких дітей, хоча насправді їх може бути набагато більше, адже точну статистику прослідкувати практично не можливо.

Наша держава – одна з небагатьох країн, дружніх до сурогатного материнства. Чітких критеріїв до врегулювання сурогатного материнства в Україні чи його повної заборони від держави наразі немає. За останні 5 років в Україні народилися 4,5 тисячі сурогатних дітей. Лише в одній столичній клініці, довкола якої зчинився скандал, за час карантину немовлят побільшало, і зараз їх вже 73. І поки, зокрема, у Франції, Австрії, Норвегії, Швеції та Німеччині виношувати за гроші чужих дітей забороняється законом, іноземці без проблем знаходять сурогатних матерів в Україні.

Читайте також  В Україні 11 людей захворіли на малярію, двоє ­померли

І якщо, приміром, в окремих штатах США послуга сурогатного материнства стартує від 100 тисяч доларів, то в Україні, «повний пакет» обійдеться приблизно у 30 тисяч доларів. Що ж стосується сурогатних матерів, то вони позбавляються права на дітей одразу після пологів. Такі умови контракту. Самі ж оголошення медичних фірм про пошук сурогатних матерів легко знайти у мережі.

Захотіла стати матір’ю в 61 рік, але своїй живій дитині побажала «спочити з миром»…

Поміж тим в Україні є десятки сурогатних дітей, від яких відмовилися біологічні батьки-іноземці та сурогатні матері-українки. Одна з них – білява дівчинка із Запоріжжя, яку сурогатна мати-переселенка з Донбасу виносила для громадян США – 39-літнього Метью Скотта та його 61-річної дружини ІрмгардПаган. Дитя народилося на 25 тижні вагітності з вагою трохи понад 800 грамів. Брат-близнюк дівчинки помер при пологах. Сама ж Бріззі народилася із численними вадами розвитку, через що пара відмовилася від неї, залишивши їй лише американське ім’я, а також офіційний документ, який дозволяв українським лікарням… відключити дитину від апаратів підтримки життя, фактично – убити її. Своє рішення вони пояснювали тим, що медики прогнозували Бріджет лише вегетативне існування. Втішних прогнозів не давали навіть американські спеціалісти, з якими радилося подружжя.

«Лікарі рекомендують нам припинити будь-яке лікування, щоб вона змогла спочити з миром. Ми не будемо забирати її до Америки. Ця дитина невиліковна», – написали тоді батьки.

На щастя, українське законодавство не дозволяє відключати апарати за бажанням родичів, а лише через медичний висновок про смерть мозку. Дихальний апарат дитині таки відключили, але лише коли вона змогла дихати самостійно…

Через 18 місяців, коли Бріджет вижила і мала майже 2 роки, вони надіслали ще одного листа, в якому підтвердили, що не заберуть дитини, і дали дозвіл на удочеріння. Відтоді вони жодним чином не цікавилися її долею. Що ж чекає на крихітку в майбутньому? До досягнення нею 5 років українське законодавство дозволяє удочеріння тільки громадянам України. Виняток – лише через стан здоров’я дитини, і теоретично Бріззі потрапляє у цю категорію. Якщо до 7 років дівчинки не забере сім’я, її переведуть в інтернат, де, звісно, навряд чи хтось буде займатися її лікуванням і реабілітацією.

Читайте також  Чоловіки! Ніколи так не робіть! Топ-10 головних чоловічих помилок в ліжку

Як стало відомо з оприлюдненого в півгодинному фільмі про сурогатне материнство в Україні, біологічні батьки Бріджет скористалися послугами компанії із сурогатного материнства. Тієї ж самої, яка засвітилася у міжнародному скандалі малюків у готелі в Києві. Хоча сам її власник, Альберт Точиловський, категорично заперечує, що історія з Бріззі трапилася саме у його установі.

Тепер Бріззі росте у Запоріжжі, в Дитячому будинку «Сонечко». Їй уже 4 роки, але вона не ходить і не говорить. Проте може повзати, стояти зі сторонньою допомогою і вимовляти деякі слова. Лише у віці одного року, коли всі дітки починають ходити, дівчинка почала тримати голівку, чим уже довела, що вона не безнадійна. І кожне її особисте досягнення, хоч і маленьке, демонструє її силу волі, її боротьбу за право на життя, за повноправне місце на цій землі…

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: