В банках України стали вимагати у клієнтів розписки при знятті грошей: деталі

В Україні після запровадження фінмоніторингу у банках клієнтів стали більш пильно перевіряти при здійсненні великих грошових операцій, а в деяких випадках з’явилася вимога писати розписки – куди будуть витрачені кошти.

Подібні заходи зараз практикують у багатьох банківських установах, але ще не у всіх. Про це розповів фінансовий аналітик Василь Невмержицький, пише “Страна”.

Він зазначив, що у підприємців і приватних осіб розписки при знятті депозитів понад 200 тисяч гривень просять надавати з максимальною деталізацією.

“Якщо із ФОП це ще якось можна зрозуміти, то простих людей новий підхід дивує і навіть шокує. Ну уявіть: ви рік тому відкрили депозит, пройшли в банку фінансовий моніторинг, поклали на рахунок 210 тисяч гривень. А тепер прийшли за терміном забирати свій внесок, а вам ставлять два запитання: чому ви знімаєте кошти з рахунку та на що їх витратите?”, – розповів аналітик.

Такі розписки в банках вимагають в рамках нових принципів ризик-орієнтованого підходу – згідно з новим законом про фінансовий моніторинг (361-IX), що набрав чинності з 28 квітня, та постановою НБУ №65.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.