Уряд підтримав створення нових районів в Україні: як і коли зміниться карта

Уряд підтримав проєкт формату майбутніх районів в Україні, який визначає їхню кількість та склад, а також проєкт формування територіальних громад.

Таке рішення ухвалили 12 червня під час засідання Кабінету Міністрів, пише ТСН.

Як пояснювали у Міністерстві розвитку громад та територій, мапи майбутніх районів підготовлені на основі пропозицій ОДА та тривалих консультацій з асоціаціями і експертним середовищем.

Проєкт визначає нижчу межу кількості населення в майбутньому районі – 150 тисяч жителів. Цей критерій відповідає європейським стандартам. Зараз в Україні 490 районів. Має стати – 129.

Як пояснюється, одна з причин змін адміністративно-територіального поділу – це величезні диспропорції параметрів наявних районів, які “не відповідають сучасним вимогам для організації ефективної місцевої влади”. Для порівняння, найменший район в Україні за кількістю населення – Поліський, Київської області, в якому проживає 5622 людей, найбільший – Харківський з населенням 182,1 тисячі людей.

Водночас у всіх областях до кінця року має завершитися об’єднання у територіальні громади. Частково це було зроблено добровільно раніше. Тепер ті, хто досі не зробив цього, будуть об’єднуватися за планом уряду. В Україні загалом їх затвердили 1450. Проєкт про ОТГ мають ухвалити з допрацюванням в один день щодо шести областей.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.