Серед купи сміття виявили використані пробірки для визначення коронавірусу

У селі стверджують, що сміття завезли із сусідньої області.

Використані пробірки для тестування нового коронавірусу COVID-19 знайшли серед 20 тонн побутового сміття біля селища Демидівка Рівненської області. Непотріб нібито привезли невідомі з іншої області.

Поліцію про інцидент поінформував голова Демидівської ОТГ 8 червня. Правоохоронці нині встановлюють осіб, причетних до злочину. За цим фактом розпочато досудове розслідування, у разі доведення провини, зловмисникам загрожує близько 17 тисяч гривень штрафу. Також наразі вирішується питання про утилізацію відходів.

Розповідається, що прибирати чужий непотріб селищу доведеться місцевим коштом. На це необхідно щонайменше 20 тисяч гривень. Крім того, влада переймається, щоб ніхто з місцевих мешканців часом не натрапив на пробірки, оскільки можна підхопити недугу.

“Метал приходять шукають. Звичайно, вони можуть зацікавитись, взяти і контактувати з цими пробірками”, – каже селищний голова Демидівки Віктор Іщук.

Тим часом, головний санітарний лікар Рівненщини розповідає, що деякі пробірки справді схожі на ті, в які відбирають матеріал для дослідження на коронавірус. Але в більшості, імовірно, була кров. І досліджували її в лабораторії широкого спектру. Крім того, майже всі ємкості були закриті.

“Кров є безпечною, але за умови, що у людини немає сепсису, якщо це не ВІЛ-хворий. Є низка захворювань.. У будь-якому разі – це біологічно небезпечні відходи… більшість збудників там вже не мають. Оскільки ми бачили, що пробірки закриті, що там є певне середовище, не виключено, що можуть лишатися збудники”, – каже Роман Сафонов головний санітарний лікар Рівненщини.

Подібні пробірки перед тим як викинути, потрібно знезаразити, потім стерилізувати і лише згодом віддавати на утилізацію. Фахівці з місця інциденту кажуть, що знайдені там чеки та папери свідчать, що сміття привезли зі Львова. Однак визначити візуально, для чого саме використовували ці пробірки, тяжко.

Читайте також  Загинула на очах у рідного батька: Авто на смерть збило 16-річну дівчину

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.