Вшанували пам’ять прикарпатців, закатованих у Дем’яновому лазі

В меморіальному комплексі Дем’янів Лаз під Франківськом відбулася щорічна панахида за прикарпатцями, котрі загинули від рук НКВД.

Дем’янів Лаз – це місце, яке протягом майже 50 років ховало в собі таємницю злочину і трагедії. 79 років тому, наприкінці червня 1941 року, під час відступу військ Червоної армії тут було місце масового знищення органами НКВД в’язнів тюрем.

«Ми прийшли сюди, щоб пом’янути всіх закатованих у сталінських тюрмах і концтаборах, розстріляних і знищених у Дем’яновому Лазі, Пшеничниках, Більшівцях, Єзуполі та десятках інших відомих та невідомих місць, – зазначив у неділю, 7 червня, у виступі голова обласної державної адміністрації Віталій Федорів. – Досі ніхто не знає, скільки десятків тисяч наших співвітчизників лежать невідмолені у спільних могилах – це страшні символи мучеництва невинних жертв тоталітарних терорів. Прощення немає і не буде».

Щороку на Зелені свята у Дем’яновому Лазі, на околиці Івано-Франківська, збираються сотні людей, щоб у спільній молитві пом’янути жертв трагедії, яку пережив український народ у ХХ столітті.

Перше перепоховання у Дем‘яновому Лазі відбулось 29 жовтня 1989 року. Тоді з почестями поховали 524 людини.

У серпні 2017 року поряд з міським озером в Івано-Франківську виявили залишки тіл 134 прикарпатців, яких стратили радянські енкавеесівці у період 1939-1941 років. Їх перепоховали у Дем’яновому Лазі у березні 2018 року.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.