Потужний землетрус на Прикарпатті могло спричинити видобуток нафти та газу поблизу (ВІДЕО)

Поштовхи були слабкі – магнітудою лише 3,2 бали. Минулося без пошкоджень.

Землетрус на Прикарпатті. І цього разу, не вже звичний для регіону – відгомін коливань у румунських горах Вранча, а локальний, з епіцентром у селі Якубів, Долинського району. Поштовхи були слабкі – магнітудою лише 3,2 бали. Минулося без пошкоджень. Проте відбувалося все вранці, коли люди уже не спали і встигли переполошитися.

Село Якубів стало епіцентром землетрусу – 3,2 бали за шкалою Ріхтера. Землетруси тут бували і раніше, але такої сили востаннє – аж 13 років тому. Було трохи по сьомій ранку, коли село струсонуло наче від вибуху. Лічені секунди – і все припинилося. Навіть не зрозуміли, що сталося – кажуть місцеві.

“Я думала, що десь дах протікає, і глина відпала. Я пішла все пообзирала. Ніде нічого нема”, – розповідає місцева жителька.

У сусідніх селах минулося без паніки, але люди таки перелякалися.

“Таке враження, що їде якийсь товарняк. І тут затряслися банки на полиці. І то було дуже страшно – наче балка якась обірвалась. То спочатку дуже трясло, а потім як гепнуло”, – сказала мешканка села.

Селяни пригадали, як кілька днів напередодні землетрусу без видимих причин вили собаки.

Трусило лічені секунди, кажуть селяни – і все припинилося. Будинки неушкоджені, люди цілі. Що це був землетрус, – дізналися з інтернету. Його зафіксували військові, що контролюють коливання земної кори по всій планеті – не тільки природні, але й, наприклад, від ядерних вибухів.

“Осередок був на глибині кількох кілометрів, що характерно для цього району. Хочу зазначити, що енергія землетрусів, які перебувають на малій глибині, швидко згасає. Тому його відчуло населення тільки найближчих до осередку подій населених пунктів”, – сказав заступник начальника головного центру спеціального контролю Ігор Корнієнко.

Читайте також  Гул двигунів та національна символіка: до Франківська завітав Всеукраїнський мотопробіг єдності

Місцеві мешканці припускають, що коливання землі могли спровокувати нафто та газовидобувники, які у цих краях розробляють родовища. Цілком може бути, не заперечують науковці. Хоча більше схиляються до активних тектонічних процесів у молодих Карпатських горах.

“Ми помітили, що на Передкарпатті основні землетруси відбуваються в районах нафто та газовидобутку, це Надвірна, це долина, це Борислав”, – коментує старший науковий співробітник Карпатського відділення Інституту геофізики.

Це означає, що в процесі видобування нафти трошки змінюється стан цих порід, де була нафта і це провокує вивільнення тої сейсмічної енергії, яка спричинена тектонічними процесами.

Науковці не виключають, що землетрус у цих краях може повторитися. А от коли – спрогнозувати не можливо.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.