63 пожежників при Бурштинській ТЕС звільнили без заробітної плати

63 прикарпатським пожежникам не виплатили заробітну плату за три місяці. Вони працювали у 18-тій Державній пожежно-рятувальній частині Управління ДСНС України в Івано-Франківській області та забезпечували пожежну безпеку на Бурштинській ТЕС. Два тижні тому частину розформували, а два десятки працівників скоротили. Знову ж, без соціальних платежів, гарантій і заробітної плати, пише Суспільне.

Коли будуть виплати – невідомо
“НАМ НЕ ВИПЛАЧУВАЛИ ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ З 1 СІЧНЯ ПО 13 КВІТНЯ 2020-ГО РОКУ, 13 КВІТНЯ – ДАТА НАШОГО ЗВІЛЬНЕННЯ. АРГУМЕНТУВАЛИ ЦЕ ТИМ, ЩО НЕМАЄ КОШТІВ. ЗВІЛЬНИЛО УПРАВЛІННЯ ДСНС В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ, БО ЧИСЛИЛИСЯ МИ У НИХ. АЛЕ НАС, ЯКЩО ГОВОРИТИ ПРОСТІШЕ, ДАЛИ В ОРЕНДУ ДЛЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ ОБ’ЄКТУ БУРШТИНСЬКА ТЕС. ТАМ БУЛА НАША ЧАСТИНА, І ГРОШІ ТЕС ПЛАТИЛА УПРАВЛІННЮ, А УПРАВЛІННЯ – НАМ ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ”, – ПОЧИНАЄ РОЗПОВІДАТИ СВОЮ ІСТОРІЮ ЕКС-НАЧАЛЬНИК КАРАУЛУ ЧАСТИНИ МИХАЙЛО ВІТОВСЬКИЙ.

Він потрапив під скорочення разом із 20 колегами. Всього у штаті нині розформованої 18-ї Державної пожежно-рятувальної частини Управління ДСНС України в Івано-Франківській області було 63 людини, яким заборгували заробітну плату. Ті, кого не звільнили, працюють в інших підрозділах.

Михайло Вітовський розповідає, що люди писали заяви в Управління Держпраці в Івано-Франківській області, телефонували на гарячі лінії, але там “давали якісь мінімальні відповіді”.

“У профспілку? Ми не можемо організовувати свої профспілки, нам заборонено це робити. В Івано-Франківську є профспілка гірських рятувальників, вони – вільнонаймані і не мають ніякого звання”, – каже Михайло Вітовський.

Заробітну плату пожежникам боргують не вперше. Наприкінці минулого року вони страйкували на Бурштинській ТЕС, проводили мирні акції, але, як каже Михайло, “то все ні до чого, бо що ми можем там зробити, 20-30 людей?”. Скільки грошей йому мають нарахувати за ці три з половиною місяці, чоловік не знає.

“Точно сказати не можу, бо мені, згідно із законодавством, ще належать деякі виплати, є також невикористана відпустка, при скороченні мають бути посадові оклади за 2 місяці, а я не знаю, скільки це. Я навіть не знаю, яка у мене заробітна плата була, бо нам її не нараховували! У Пенсійний фонд подавали інформацію, що у мене заробітна плата 7 тис. грн (я офіцер, колишній, правда), а насправді мали нараховувати близько 13-13,5 тис. грн. З нового року був наказ про підвищення окладів на 10%, то ми того і не дізналися, яка у нас має бути заробітна плата…” – каже колишній начальник караулу частини Михайло Вітовський.

Читайте також  Прикарпаття у ТОП-3 регіонів, де найбільше забруднювачів повітря

На відео – автор попереднього фото Іван Мильовський. Також січень.

Коли будуть виплати – пожежникам теж невідомо. Їм сказали, що все залежить від того, коли Бурштинська ТЕС сплатить свій борг.

“ЯКЩО ВОНИ ЗАПЛАТЯТЬ ЗА ТРИ РОКИ, ЗА ЧОТИРИ, ТО ПОЛОВИНА ЛЮДЕЙ ВЖЕ БУДЕ ДЕСЬ ЗА КОРДОНОМ, ЯКЩО ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ, ПОЛОВИНИ ВЖЕ ТАМ НЕ ЗНАЙДЕШ. НЕ ЗНАЮ, ЯКОСЬ ДУЖЕ СМІШНО МЕНІ… ДУМАЮ, ПРИ СКОРОЧЕННІ ЛЮДЕЙ ГРОШІ МАЛИ ЗАПЛАТИТИ 100% І ВСІ ПОВНІСТЮ ВИПЛАТИ, БО НЕ Є УПРАВЛІННЯ ДСНС В ОБЛАСТІ ТАКОЮ ВЖЕ БІДНОЮ СТРУКТУРОЮ”, – КАЖЕ КОЛИШНІЙ ПРАЦІВНИК УПРАВЛІННЯ ДСНС В ОБЛАСТІ МИХАЙЛО ВІТОВСЬКИЙ.

ДТЕК Бурштинська ТЕС
У ДТЕК Бурштинська ТЕС пишуть, що укладений договір про надання 18-ю пожежно-рятувальною частиною послуг із забезпечення пожежної безпеки на підприємстві не передбачає виплати заробітної плати працівникам даної державної структури. Бурштинська ТЕС зобов’язана оплачувати винятково вартість послуг із забезпечення пожежної безпеки на підприємстві.

“На даний момент Бурштинська ТЕС має заборгованість за послуги за даним договором. Причиною перенесення термінів виплат стала системна криза в енергетичній галузі, основними причинами якої є імпорт електроенергії та штучне обмеження ціни (низькі прайс-кепи). Це призвело до незатребуваності вітчизняної теплової генерації та вугільної продукції”, – написав менеджер з комунікації компанії Михайло Скорохода.

Далі ДТЕК Бурштинська ТЕС написала про пандемію і світову економічну кризу, а як наслідок – дефіцит обігових коштів у компанії. Схожу відповідь ми отримали, коли запитували про близько 2 млн грн, які ДТЕК боргувала місту Бурштин. До слова, їх виплатили 28 березня.

На запитання про розмір боргу перед Управлінням ДСНС в Івано-Франківській області менеджер з комунікації ДТЕК Бурштинська ТЕС Мирослав Скорохода не відповів, як і на те, коли його буде ліквідовано.

Читайте також  В Україні знову стався землетрус, причому другий протягом одного дня

“Компанія докладає максимум зусиль для якнайшвидшого погашення заборгованості за послуги із забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. У найближчий час всі виплати будуть здійснені, і їхня оперативність залежить не тільки від підприємства, а і в цілому від ситуації в енергетичній галузі”, – написав менеджер з комунікації ДТЕК Бурштинська ТЕС Мирослав Скорохода.

Депутатське звернення
Раніше начальник караулу 18-ї Державної пожежно-рятувальної частини Управління ДСНС України в Івано-Франківській області, яка працювала при Бурштинській ТЕС, Михайло Вітовський звернувся до народного депутата України Ігоря Фріса. А він підготував депутатське звернення на ім’я голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Миколи Чечоткіна.

“ОТРИМАЛИ ІНФОРМАЦІЮ З УПРАВЛІННЯ ДСНС В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ, ЩО ЗАБОРГОВАНІСТЬ КОМПАНІЇ ДТЕК, ЯКА ПОВИННА БУЛА ЗДІЙСНЮВАТИ ВИПЛАТУ КОШТІВ ОКРЕМОМУ ПІДРОЗДІЛУ (ПОЖЕЖНО-РЯТУВАЛЬНА ЧАСТИНА № 18) НА 1 СІЧНЯ СКЛАДАЛА БЛИЗЬКО 5 МЛН ГРН. У ЖОВТНІ ВОНА НЕ СПЛАЧУВАЛА ОКЛАД ЗА ДОГОВОРОМ, У ЗВ’ЯЗКУ З ЦИМ НЕ ВИПЛАЧУВАЛАСЯ ЗАРОБІТНА ПЛАТА. УПРАВЛІННЯ ЗВЕРНУЛОСЯ У ПРОМИСЛОВОМУ ЗВЕРНЕННІ СТЯГНЕННЯ ВКАЗАНИХ КОШТІВ І ПОГАШЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ, І НА СЬОГОДНІШНІЙ ДЕНЬ ВКАЗАНИЙ СУДОВИЙ ПОЦЕС ЗАБЛОКОВАНИЙ ПРЕДСТАВНИКАМИ ДТЕКУ. ЙОГО НЕРОЗГЛЯД У КОРОТКІ ТЕРМІНИ СПРИЧИНИВ КОРОНАВІРУСНИЙ ЕФЕКТ, АЛЕ ОДНОЧАСНО З ЦИМ ЗАТЯГУЄ ПРОЦЕС БЕЗПОСЕРЕДНЬО ДТЕК”, – КАЖЕ ІГОР ФРІС.

Наразі, за словами нардепа, він чекає на відповідь Державної служби України з надзвичайних ситуацій, потім направить звернення у ДТЕК. Опісля – здійснюватимуть “заходи впливу на компанію у частині погашення заборгованості”, аби люди отримали гроші. Під “заходами впиву” нардеп має на увазі депутатські запити та звернення до контролюючих органів, наприклад, прокуратури.

Ігор Фріс акцентує, що 18-та Державна пожежно-рятувальна частина Управління ДСНС України в Івано-Франківській області була спеціалізованою і виконувала обов’язки на спецрежимному об’єкті – Бурштинській ТЕС. Гроші, які ішли на утримання цієї частини та на заробітні плати її штату, були передбачені у бюджеті Бурштинської ТЕС, а не державному. Невиплата цих коштів не пов’язана з невиконанням функцій Управління ДСНС України в Івано-Франківській області, бо воно “безсиле, принаймні, на сьогоднішній день, щось зробити”.

Відповідь компанії ДТЕК, у якій вказано, що вона не зобов’язана виплачувати заробітну плату пожежникам, які працювали у державному управлінні, нардеп Ігор Фріс називає маніпуляцією.

Читайте також  Простий спосіб, як українцям платити за світло на 25% менше

“ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ, ЗВІСНО, ВИПЛАЧУЄ УПРАВЛІННЯ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ, БО ПРАЦІВНИКИ ПЕРЕБУВАЮТЬ У НИХ НА РОБОТІ. АЛЕ ДТЕК СПЛАЧУЄ ДОГОВІРНІ КОШТИ, СПРЯМОВАНІ НА ЇЇ ВИПЛАТУ. УМОВНО КАЖУЧИ, ЦЕ Є ЧИСТИЙ АУТСОРС: МИ НАЙМАЄМО КОМПАНІЮ, ЯКА НАДАЄ НАМ ПОСЛУГИ ТА ЗА ЯКІ МИ ЇЙ ПЛАТИМО, А ВЖЕ КОМПАНІЯ РОЗРАХОВУЄТЬСЯ ІЗ ПРАЦІВНИКАМИ. АЛЕ ЯКЩО ЦЕ ЦІЛЬОВІ КОШТИ, ЯКІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНІ ЗАКОНОМ ПРО ДЕРЖАВНИЙ БЮДЖЕТ І БЮДЖЕТНИМ КОДЕКСОМ, І В БЮДЖЕТІ НА ЦЕ НЕМАЄ ДОДАТКОВОЇ СТАТІ ВИТРАТ, І ПОСЛУГИ БУЛИ НАДАНІ ТА НЕ ОПЛАЧЕНІ, ТО В КІНЦЕВОМУ РЕЗУЛЬТАТІ ВИННИМ ВСЕ ОДНО Є ДТЕК. ТАК, ВІН НЕВИННИЙ У ПОРУШЕННІ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ВИПЛАТУ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ, АЛЕ ВИННИЙ У ЧАСТИНІ ЇЇ ФОРМУВАННЯ ПО ГОСПОДАРСЬКИХ ПРАВОВІДНОСИНАХ ІЗ УПРАВЛІННЯМ ДСНС В ОБЛАСТІ”, – КАЖЕ НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ ІГОР ФРІС.

Не зарплатою єдиною

Дуже важливими для скорочених рятувальників є нарахування, які робить Пенсійний фонд в Івано-Франківській області. Під час минулих затримок заробітної плати в особистому кабінеті екс-начальника караулу 18-ї пожежно-рятувальної частини Михайла Вітовського було написано, що він отримує 12, 5 тис. грн на місяць. Востаннє їм нараховували 5-7 тис. грн щомісяця (тобто без премії), хоча на роботу працівники ходили, як завжди, позмінно.

“І ЦЕ ДІЙСНО ПРОБЛЕМА ДЛЯ ТИХ, ХТО МАЄ ОТРИМАТИ ВИХІДНУ ДОПОМОГУ, А ЇЇ СПЛАЧУЮТЬ ОФІЦЕРАМ І РЯДОВИМ, ЯКЩО ВОНИ МАЮТЬ 10 РОКІВ ВИСЛУГИ. ВИХІДНУ ДОПОМОГУ НАРАХОВУЮТЬ З ДВОХ ЧИ ТРЬОХ ОСТАННІХ ЗАРОБІТНИХ ПЛАТ, А ЦЕ – 5 ТИС. ГРН, ЗА ДАНИМИ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ. ТОБТО, ЯКЩО 5 ТИС. ГРН, ТО ЛЮДИНА ОТРИМАЄ 50 ТИС., А ЯКЩО 10 ТИС. ГРН – 100 ТИС. ГРН. ВИ Ж РОЗУМІЄТЕ, ЩО ЛЮДИНА МАЛА ОТРИМАТИ 100 ТИС. ГРН, А ОТРИМАЛА 50 ТИС. ЦЕ МІНІМУМ, БО Є ЛЮДИ, У ЯКИХ 22 РОКИ ВИСЛУГИ – І ПІШЛИ ПО СКОРОЧЕННЮ”, – КАЖЕ МИХАЙЛО ВІТОВСЬКИЙ.

Редакція Суспільного звернулася по коментар до Управління ДСНС в Івано-Франківській області. Там сказали, що його підготують. Отож, продовження буде…

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.