Як коронавірус буде атакувати Україну: вчені описали 4 сценарії до весни 2021 року

Вчені описали на період до березня 2021 року чотири сценарії того, як коронавірус буде атакувати Україну.

Про це повідомляє Апостроф.

Дослідники з Інституту майбутнього людства, Оксфордського університету, Австралійського національного університету та Гарвардського університету дали прогнози по активності розповсюдження коронавірусної хвороби.

Вони оцінили перспективи різних країн, в залежності від кількості населення та карантинних заходів. Прогноз розроблений і по Україні.

За оцінками вчених, на 23 квітня 2020 року в Україні 26,6 тис. осіб заразилися коронавірусом (офіційно влада повідомляє про 7170 випадків).

Оціночна цифра (26,6 тис.) враховує людей, вже інфікованих Covid-19, навіть тих, у кого ще немає симптомів або вони ще не заразні. Показник не включає випадки, коли люди одужали від коронавірусу або померли.

Чотири сценарії поширення коронавируса є наступними.

Сценарій №1. Існуючі карантинні заходи будуть скасовані за два тижні без продовження.

При такому сценарії вчені прогнозують, що в цілому до 2021 року в Україні заразиться 28-34 млн чоловік (64-78% населення країни). Якщо карантинні заходи триватимуть всього два тижні, а кількість захворювань буде на 10% більше, ніж очікувалося, то пік епідемії в Україні припаде на початок червня.

За таким прогнозом, в березні 2021 року Covid-19 будуть ще хворіти близько 1% населення країни.

Сценарій №2. Карантинні заходи залишаться в силі протягом чотирьох тижнів і згодом будуть пом’якшені.

При таких умовах прогнозується, що до 2021 року коронавірусом в Україні захворіє від 21 до 30 млн осіб (48-67% населення).

Якщо поширення хвороби буде на 10% вище, ніж очікувалося, пік захворюваності в Україні можна очікувати в кінці червня. А якщо поширення хвороби буде нижче, ніж очікувалося, то пік буде досягнуто в середині липня.

Читайте також  Карантин в Україні може бути до осені: у Кабміні приголомшили заявою

Сценарій №3. Карантинні заходи будуть скасовані через два тижні з запровадженням більш сильних обмежень.

Третій сценарій найбільш ефективний для зменшення поширення хвороби. В такому випадку до 2021 року Covid-19 захворіють лише 420-990 тисяч українців (0,9-2,3% від загальної кількості населення).

Пік захворюваності в такому випадку припаде на кінець квітня 2020 року.

Сценарій №4. Нинішні карантинні заходи залишаться в силі ще два тижні, а потім почнуть діяти помірні заходи.

При такому сценарії пік захворюваності припаде на початок травня. При дотриманні четвертого сценарію ослаблення карантинних заходів до 2021 року в країні максимально може захворіти 2,8 млн осіб.

Таким чином, третій та четвертий сценарії вважаються оптимальними.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.