Мер Франківська вибачився перед ромами за дискримінацію і пояснив, чому хотів вивезти їх з міста

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків пояснив, чим було мотивоване його доручення вивезти з міста у Закарпатську область людей ромської національності, а також вибачився за свої дискримінаційні висловлювання.

Про це Марцінків сказав в етері марафону «Хроніка коронавірусу» на hromadske.

«Насамперед я казав про конкретних осіб ромської національності. Незалежно від національності усі повинні дотримуватися карантину. Низка осіб ромської національності в Івано-Франківську порушували карантин: мешкали в нашому привокзальному сквері, приставали до людей і вимагали кошти, не дотримувалися дистанції і не мали ніяких масок. Неодноразово були звернення в поліцію, на гарячу лінію міськвиконкому. І коли, скажімо, була проведена така робота, самі мешканці, які прописані в Свалявському й Іршавському районі Закарпаття, висловили бажання, щоб їм допомогли поїхати додому, оскільки немає громадського транспорту», — відповів мер на запитання, чому він вирішив вивезти ромів з міста.

Він додав, що міська влада посприяла тому, щоб надати транспорт, і частина людей, які, за словами Марцінківа, порушили карантин, поїхали додому.

«На жаль, частина осіб, які порушували карантин, і далі жили у сквері, хоча це громадське місце і там не те що жити, а й гуляти не можна. Більше того, ми просили, аби люди, які не мають, де проживати, були в спеціальному центрі на вулиці Млинарській, де люди мають можливість перебувати, спати, там є медики, там є харчування, ми проводимо експрес-тестування на коронавірус цих людей, які не мають місця проживання. І ми їм (ромам — ред.) пропонували, бо люди буди збентежені», — стверджує міський голова.

«Можливо, я десь емоційно сказав, тому що нарада була присвячена подоланню коронавірусу і в нас за вихідні було 6 летальних випадків, це дуже багато. І я просто десь, можливо, емоційно висловився, але я вважаю, що якщо сьогодні ми всі — українці, американці, поляки, представники інших народів — дотримуємося карантину, то не можна не дотримуватися карантину, якщо ти представник іншої національності. Тому йшлося про конкретних осіб — близько 20 ромів, які не є жителями Франківська і систематично порушували карантин. Але я не стримав емоцій, тому прошу вибачення», — наполягає Марцінків.

Читайте також  Прикарпаття може вийти з "червоної” зони вже у п’ятницю — Марцінків

Водночас він стверджує, що офіційного доручення вивозити або штрафувати порушників не давав, бо не має таких повноважень.

Нагадаємо, напередодні мер Івано-Франківська Руслан Марцінків дав доручення вивезти людей ромської національності з міста в Закарпатську область. Про це очільник міста повідомив на щотижневій оперативній нараді, неодноразово вживши висловлювання, що мають ознаки мови ворожнечі та можуть спричинити розпалювання міжнаціональної ворожнечі проти ромської національної етнічної групи.

Водночас Коаліція ромських неурядових громадських організацій України, які опікуються захистом прав ромської меншини в України, звернулася до органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківська й особисто до мера міста Руслана Марцінківа через його антиромські настрої.

Після цього поліція відкрила кримінальну справу за ст. 161 Кримінального кодексу України — порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.