Українська лікарка з Італії розповіла про новий симптом COVID-19 і небезпеку “Плаквенілу”

Пандемія смертельного коронавірусу, який прийшов із китайського міста Ухань, вдарила по всьому світу. Найбільших втрат, нарівні з США, зазнає Італія. Тут COVID-19 вбив уже 19,5 тисяч осіб і продовжує забирати сотні життів щодня.

Про те, як медики Італії рятують від коронавірусу пацієнтів, про карантин в країні та новий симптом інфекції розповіла лікарка відділення терапії та геріатрії лікарні “Милосердя” в Тоскані, волонтерка організації Червоний Хрест – українка Ольга Безсонова, яка вже кілька років працює у Пізі.

– Ольго, яка обстановка конкретно у вашому регіоні Тоскана і як далеко він розташований від епіцентру епідемії?

– Епіцентром наразі вважається регіон Ломбардія, особливо міста Мілан і Бергамо. Від Пізи до цих зон 300-350 км, вони розташовані на півночі Італії, а ми – в центрі. Саме в Пізі обстановка середнього ступеня важкості. Місто налічує близько 90 000 жителів і є студентським. Через карантин безліч молодих людей зараз заблоковані тут, вони не можуть виїхати додому. У цьому полягає складність ситуації, адже більшість студентів не працює, а отже вони не мають чим платити за житло. Батьки часто допомогти їм теж не можуть, оскільки через карантин не виходять на роботу.

– Як допомагає держава італійцям?

– Італійці, що не працюють, можуть подати документи на отримання одноразової компенсації в 600 євро на людину. Це нижче за мінімальну зарплату в Італії.

– Коли в Італії загострилася ситуація і люди серйозно занепокоїлися через пандемію?

– Перший випадок COVID-19 трапився в кінці січня 2020 року (це були двоє китайських туристів у Римі), після цього була фаза затишшя. Через місяць, в кінці лютого, з’явилися нові випадки в Мілані, після яких почалася епідемія в країні. Запанікували люди десь на початку березня, коли про це почали багато говорити по телевізору і писати в інтернеті. Загострювала обстановку щоденна статистика хворих і померлих. Спочатку закрили на карантин два північних регіони, а через тиждень і всю Італію.

– Чи дотримуються люди карантину? Яка ситуація в магазинах, чи вистачає продуктів?

– Загалом люди дотримуються карантину, інакше їх ловить поліція і виписується штраф близько 250 євро. Щоб вийти на вулицю, людині потрібно мати аутосертіфікат, щось на зразок пояснювальної, навіщо і куди ти вийшов. Серед поважних причин – робота, вихід за покупками, в аптеку або візит до лікаря, іноді – допомога літнім або інвалідам. Так, в середньому людина раз на тиждень виходить з дому. Вулиці здебільшого порожні. За день по дорозі на роботу і назад я можу побачити людей 10, не враховуючи поліцію.

Читайте також  У Івано-Франківську звільнили копів, які лайкою і погрозами залякували підлітків у відділку

В магазинах все спокійно, продукти є, щоправда, щоб потрапити у продуктовий, треба вистояти чергу. У супермаркети пускають тільки по одному. На касі стоять із дистанцією в метр, на стрічку не можна викладати продукти, поки обслуговують людини попереду тебе. На вході, до речі, міряють температуру. Крім цього, у вільному доступі –– одноразові цератові рукавички і дезінфекційний розчин.

Автобуси в Італії порожні

– Ви працюєте в госпіталі. Чим сьогодні забезпечені медики із засобів захисту?

– Забезпеченість засобами захисту залежить від регіону і від спеціалізації медика. Наприклад, сімейний лікар у Мілані і сімейний лікар у Тоскані можуть мати різну кількість масок і рукавичок. Є велика різниця між лікарнею і поліклінікою. У лікарнях маски і рукавички є, є одноразові халати і фартухи, часто захисні окуляри. У поліклініках – справи гірші, здебільшого йдеться тільки про звичайні хірургічні маски і рукавички.

Лікарі, які працюють безпосередньо з COVID-позитивними пацієнтами, вдягнені як космонавти: захисні костюми, високі бахіли, маски, по 2 пари рукавичок. У них є свої протоколи, за якими медик вдягається і знімає захист. Найнебезпечнішим вважається якраз момент зняття костюма, бо є ризик інфікувати себе вірусом, який знаходиться на поверхні захисних засобів.

– Скільки в середньому отримує медик у вашому регіоні? В Україні зарплата лікаря може не дотягувати і до 200 євро

– Зарплата в усіх різна. Залежить від робочого контракту. Зараз роблять навіть окремі контракти у зв’язку з епідемією, тривалістю в 6 місяців і компенсацією в 40 000 євро за період. Зазвичай потрібні лікарі зі спеціалізацією з інфекційних хвороб, пневмології, невідкладних станів або анестезії. Загалом зарплати медиків стартують від 2000 євро.

Медики вдягнені, як космонавти

– Що робить людина в Італії, якщо запідозрила у себе коронавірус?

– Є номер довіри, номер сімейного лікаря, ще центру по боротьбі з вірусом. Дзвінок – перша справа. Якщо людині важко дихати або у неї не збивається температура, тоді вже викликають швидку і порушується питання про госпіталізацію. Слід пам’ятати, що місця в лікарні можуть бути потрібні людям з важчими симптомами, ніж просто кашель і нежить або ж людям більш похилого віку з великим ризиком розвитку важкого перебігу.

Читайте також  У Франківську відбудеться панахида за померлим поліціянтом

Якщо вас не забирають до лікарні після першого пчиху, можливо, це ваше щастя. По-перше, треба пам’ятати, що лікарня – це наразі одне з найнебезпечніших місць. По-друге, багато людей переносять COVID-19 як застуду, і спокійно можуть перебувати вдома в ізоляції та під наглядом лікаря навіть у телефонному режимі. До лікарні потрібно, безумовно, доправляти людей з дуже високою температурою, яка не опускається нижче 38 при введенні парацетамолу (навіть внутрішньовенно), і дихальній недостатності, яка може проявлятися у вигляді задишки, зниженні сатурації (насиченості крові киснем. – Ред.).

– Чи кожен житель Італії може протестуватися на коронавірус?

– Протестуватися в теорії може кожен, але на практиці це не так. Наразі є два основні способи: Quick-test (визначення імуноглобулінів у крові) і тампон (мазок із рота і носоглотки). 100% специфічності і чутливості, на жаль, не має жоден із цих тестів. Скрізь є своя похибка: від 10 до 20%.

Наразі найперше тестують людей із середньо-важким перебігом, які потребують госпіталізації. За ними йдуть люди, які повинні виписатися зі стаціонару і їм потрібно підтвердити відсутність хвороби. І найостаннішими люди, які з легкими симптомами сидять вдома в карантині. Останніх, з легкою формою, ставлять на чергу, іноді минає до 10 днів від моменту запиту до тесту.

– Які здебільшого симптоми у заражених?

– “Класичні” симптоми коронавірусу, які ми спостерігаємо: сухий кашель, температура вище 37.5, часто навіть вище 38, що погано збивається парацетамолом, у більш важких випадках – задишка і дихальна недостатність.

Є ще атипові симптоми, які можуть виникати як поодиноко, так і разом із “класичними”. Серед них аносмія (втрата нюху. – Ред.), втрата смакової чутливості, сльозотеча, фронтальний синусит, іноді втрата чутливості лицьового, трійчастого нервів: відчуття оніміння, поколювання чи болю в ділянці обличчя, шиї.

За останніми даними, хвороба може протікати безсимптомно у майже 20% людей, які при цьому можуть бути заразними. Ще 20% мають легку або нетипову симптоматику і приблизно 4,5% мають критичний перебіг хвороби. Жінки, згідно зі статистикою, хворіють рідше за чоловіків і рідше мають важкий перебіг.

Читайте також  В Івано-Франківську поліція викрила ділків, які організували «правильну» оцінку майна та видачу відповідних документів (фото)

– Як коронавірус лікують в Італії? В Україні з аптек зник “Плаквеніл”, оскільки в мережу потрапила інформація про ефективність його застосування при COVID-19.

– “Плаквеніл” застосовують і в Італії. Це препарат, який не був створений від даного вірусу, але показав позитивні результати останніми місяцями. Поки це ніяк не обґрунтовано, він перебуває на фазі вивчення. Самостійно цей препарат купувати не потрібно, він не допомагає у профілактиці. Більше того, його самопризначення – небезпечне. Крім того, у “Плаквенілу” є протипоказання і побічні дії. Обов’язково радьтеся з лікарем.

– Коли, за вашими прогнозами, спаде хвиля коронавірусу і карантин знімуть?

– Важко сказати. Я думаю, що до початку літа карантин знімуть. В Україні можливо навіть раніше. В Італії люди пройшли всі стадії горя, як то кажуть: від заперечення – до смирення. Залишається лише чекати.

– Коронавірус насправді такий небезпечний, чи дров у вогонь підкидають ЗМІ?

– Коронавірус дійсно небезпечний, не слід його недооцінювати. Він небезпечний хоча б тим, що дуже заразний і здатний створити дефіцит ліжкомісць у лікарнях. Тобто здатний заразити за раз більше людей, ніж медики встигають вилікувати. У цьому – головне зло.

"Не забрали до лікарні – ваше щастя!" Українська лікарка з Італії про новий симптом COVID-19 і небезпеку "Плаквенілу"

Як не захворіти на коронавірус. Поради лікаря
1. Мити руки після вулиці (краще вмивати і обличчя).

2. Обробляти ручку вхідних дверей зовні і зсередини 1 раз на день дезінфекційними засобами, роззуватися перед входом у квартиру, верхній одяг теж залишати на вході.

3. У людних місцях (аптеки, супермаркети) носити маску і рукавички, волосся краще збирати в пучок. Викидати засоби захисту перед тим, як ви зайшли додому (в урну), а не класти вдома на стіл або комод.

4. Не чіпати обличчя руками на вулиці, коли руки можуть бути забруднені.

5. Не виходити без потреби з дому, не влаштовувати ніякі домашні вечірки, навіть із сусідами і родичами.

6. М’ясо треба просмажувати, рибу теж, яйця доварювати. Овочі і фрукти потрібно мити перед вживанням.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.