“Має перехворіти 80% людей”: лікар зробив гучну заяву про коронавірус

Засновник Української медичної експертної спільноти Ігор Найда розповів, скільки часу може тривати пандемія коронавірусу.

Про це повідомляє ІА Вголос.

“Будь-який вірус може розповсюджуватися тривалий час. Все залежить від того, як швидко формується імунітет у переважної більшості людей по всьому світу. Так чи інакше, для того, щоб поширення вірусу і захворювання людей зменшились, треба, щоб на вірус перехворіла більша частина населення планети. Йдеться про приблизно 80% людей. У людства повинен сформуватись колективний імунітет.

Цей вірус, звісно ж, забирає дуже багато життів. Він найнебезпечніший для людей похилого віку, тому саме ця категорія людей повинна убезпечити себе від захворювання. Лікувальні заклади, у свою чергу, повинні бути спроможними їм допомогти лікувальними процедурами. Це особливо стосується людей, які схильні до розвитку легеневої недостатності або мають інші супутні захворювання”, – розповів Ігор Найда.

“Ніхто наперед не може сказати, скільки часу триватиме ця пандемія. Справа у тому, що дуже велика кількість людей є носіями вірусу, але самі не хворіють. Саме через них коронавірус може розповсюджуватися тривалий час. Чи зупиниться ця епідемія через два тижні? Я думаю, що ні. Мій попередній прогноз полягає у тому, що варто буде продовжити цей карантин. Це також потрібно для того, щоб ми краще підготувалися до надання кваліфікованої медичної допомоги з наявністю відповідної апаратури. Мало знати, що робити, треба мати відповідні засоби та апарати. Небезпека полягає ще й тому, що сам вірус змінює свої характеристики.

Я був у Канаді в 1991-му році і порівнював, як там працюють опікові хірурги і як працюємо ми. Запевняю, що ми тоді могли не менше, а може навіть і більше, ніж вони. Але водночас устаткування, апаратура і менеджмент (підкреслюю, це важливо) в Канаді були кардинально кращими, ніж в Україні”, – додав він.

Читайте також  Друга хвиля COVID-19 прийде з іще однією хворобою: в МОЗ дали прогноз

“Якщо підсумувати, то для продовження карантину є дві причини: так ми зможемо затягнути час у випадку різкого зростання кількості уражених, оскільки за два тижні імунітет не встигне сформуватись у більшості людей. Друга причина полягає в тому, що ми повинні підготуватись до епідемії таким чином, щоб смертність людей була нижчою, ніж у інших країнах світу, які прийняли першими удар стихії. Наші медики можуть це зробити, незважаючи на ту хибну реформу, яка проводиться в Україні. Українська медична експертна спільнота, яку я представляю, відстоює позицію, що потрібно зупинити реформу, зробити реальний аудит і тільки тоді продовжити ефективні зміни системи охорони здоров’я в оптимальному на сьогодні варіанті. Звісно, першочергово роблячи все, що можливо за нинішніх умов, у наданні медичної допомоги”, – підсумував лікар.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.