Україна очікує сплеск епідемії грипу: чим небезпечні його штами і як уберегтися

Серед штамів грипу в поточному епідсезоні найпоширенішим є H1N1, більш відомий в народі як “свинячий грип”. Він небезпечний тим, що через нього може дуже швидко розвинутися вірусна пневмонія.

Про це заявила завідувачка відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського Алла Мироненко, пише Апостроф.

За її словами, в групах ризику зараження вірусом є медики, вагітні жінки, люди похилого віку і люди з хронічними захворюваннями. Мироненко додала, що рідко в Україні також зустрічаються вірус В вікторіанської лінії і H3N2.

Слова колеги підтримав лікар−інфекціоніст, керуючий партнер Healthportal Андрій Осадчий. За його словами, H1N1 має високий ступінь контагіозності, тобто легко передається від людини до людини.

“Його основна небезпека полягає в тому, що при ньому часто протягом 48−72 годин розвиваються вірусні пневмонії. Притаманні йому і ускладнення у вигляді уражень серцево−судинної системи. Особливо це відноситься до груп ризику, тому потрібно бути дуже уважними до свого здоров’я і не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів−спеціалістів”, − зазначив Осадчий.

Фахівці стверджують, що найкращим захистом від грипу є вакцинація. На сьогоднішній день вакцини зробили 235 тисяч українців, тоді як за весь епідсезон в минулому році щеплення від грипу зробило 161,5 тисяч українців.

“За стандартами ВОЗ вакцинуватися можна в будь−який час, але при цьому варто враховувати, що для того, щоб виробився імунітет, потрібен час − близько двох тижнів для дорослого населення і до одного місяця − у дітей”, − додав Осадчий.

У той же час завідуюча кафедрою інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Ольга Голубовська зазначає, що інкубаційний період у грипу − один день. Це означає, що якщо людина вже встигла побувати в контакті з грипозних хворим, то щеплення мало чим допоможе.

Читайте також  Прикарпатець загинув за дивних обставин у перший день заробітків

“Але зробити щеплення все ж краще, ніж не робити щеплення взагалі. А взагалі тим, хто належить до груп ризику, краще вакцинуватися заздалегідь, природно, погодивши з лікарем”, − додав Осадчий.

Фахівці нагадали, що епідсезон в Україні триває до середини весни, а значить потрібно захистити себе від грипу хоча б на другу половину лютого, весь березень, квітень і першу декаду травня.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.