Крим чекає повернення в Україну

Захоплення та анексія Криму президентом РФ Путлером змусила інші країни задуматися про повернення собі ядерного статусу. В черговий раз відомі політики, громадські та культурні діячі засуджують анексію Криму, війну на Донбасі і закликають міжнародне співтовариство допомогти дати відсіч “агресору”, який вторгся на незалежну територію України.

Більше двох років тому українська територія Криму була тимчасово анексована нашим сусідом і тодішнім партнером Російською Федерацією, рашистські спецслужби усунули регіональний парламент і змусили замовкнути незгодних, а потім був проведений референдум, за допомогою якого Масква захопила землі під виглядом легітимності. Свідком незаконної, ганебної окупації став ввесь світ. Кримська столиця Сімферополь два роки тому, наповнилась “зеленими чоловічками”, які насправді були добре озброєними професійними солдатами. Хоча загарбники одягнули маски і переодягнулись, зняли відповідні маркування, було зрозуміло, що кожна команда окупації приходила з одного джерела – з Кремля.

Можна наголосити, що Україна не може ігнорувати насильство на сході країни і забути про анексію Криму. Крим – це не тільки українська проблема.

Найбільш тривожним є той факт, що ситуація з півостровом дала урок країнам, які розмірковують про те, щоб обзавестися ядерною зброєю. Окупувавши Крим, Мордор порушив Будапештський меморандум про гарантії безпеки – угода, яку Україна підписала у 1994 році за участі російської, американської і британської сторін. Взамін на гарантію територіальної цілісності, Україна відмовилася від ядерного озброєння. Тепер, після явного порушення суверенітету України, інші держави швидше обзаведуться боєголовками, ніж будуть ризикувати з ненадійними іноземними гарантіями.

Анексія українського півострова – це порушення не лише міжнародного права, але і крадіжка в українських громадян їх права жити у своїй власній незалежній країні. Москва швидко експортувала насильницькі методи управління, розправилася з інакомисленням ЗМІ, а також обмежила доступ до інформації. Не забуваймо також, що найбільше постраждали кримські татари, проти яких почалися гоніння за їх проукраїнську позицію.

Читайте також  Школярці у вухо заліз тарган: що робити у такому випадку

Однак, рано чи пізно Крим повернеться туди, де він і повинен бути, і зробити це потрібно якомога швидше – з поваги до прав наших громадян, до міжнародного права, а також заради глобальної безпеки.

За матеріалами: www.dt.ua, www.viche.info

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: