ВООЗ оголосила надзвичайний стан через коронавірус – які наслідки можуть бути?

Занепокоєність ситуацією, коли ризики потрапляння збудника корона вірусу до країн світу збільшилися в рази, врешті змусила Всесвітню організацію охорони здоров’я піти на оголошення надзвичайного стану. Він має міжнародний статус у сфері охорони здоров’я суспільства. Про це повідомив ЗМІ очільник ВООЗ Тедрос Габрієсус, пише ifrankivchanyn.com

Таким шляхом ВООЗ має намір допомогти країнам, які знаходяться у зоні ризику через тісні економічні чи туристичні стосунки з Китаєм, шляхом активізації міжнародного фінансування цих країн. Організацією визнано, що вірус є надзвичайною подією, яка становить неабияку небезпеку для загального стану здоров’я населення в інших державах та вимагає скоординованої світової реакції.

ЧИ ВАРТО ПАНІКУВАТИ?
Але швидше за вірус світом поширюються панічні настрої, часто пов‘язані з засиллям фейкових новин стосовно хвороби. Не забираються посилки з AliExpress, дешевшають банани – бо прокотилась хвиля сповіщень про те, що ними передаються віруси. Ну а підприємливі українці продають через OLX вакцину від коронавірусу, не дивлячись на те, що такої чудо-пігулки ще не існує, та й терміни її створення поки не визначені.

В нашій країні є певні проблеми з готовністю зустріти нову епідемію. Так рейтинг Global Health Security Index ставить Україну на 94 позицію по готовності зустріти коронавірус. Поруч із нами Домініканська Республіка та Зімбабве з Нігерією.

Найгірше те, що визначити за симптоматикою що це – ГРВІ чи коронавірус неможливо, та й перші симптоми можуть з’явитись лише за 2 тижні з моменту зараження. Але людина вже є небезпечною для оточення. Тестових систем – які дозволяють виявити захворювання – не має в вільному доступі. Більшість діагностик навіть у розвинених країнах відбувається методом виключення. Тобто підозрюваного на захворювання починають перевіряти на грип та інші ГРВІ, поступово виключаючи відомі захворювання. Якщо збігів з відомими вірусами не знайдено, то можна з упевненістю говорити про велику ймовірність наявності нового китайського коронавірусу. Специфічні тест-системи, які дозволяють одразу визначити збудника хвороби, є лише у лабораторії ВООЗ у Лондоні.

Читайте також  Українці повинні заплатити за кожен метр квартири, інакше прийде штраф: кому, скільки й за що

Центр охорони здоров’я запевняє, що в Україні є 750 різноманітних відділень з інтенсивної терапії на майже 6000 місць, які потенційно готові прийняти хворих на вірус, але самі лікарі ставлять під великий сумнів відповідність такої інформації дійсності.

Але панікувати не варто. Рівень паніки серед населення і так значно вищий за рівень небезпеки, який становить нове захворювання. Пов’язане це з тим, що вірус новий та стовідсоткових засобів лікування від нього не винайдено. Але, на даний час, кількість осіб, що померли від нової хвороби та кількість людей, що повністю одужали, майже однакові. За ствердженням лікарів епідемія грипу, що крокує країною, становить набагато істотнішу загрозу для населення, ніж китайська хвороба.

НЕВІДОМІ СТОРІНКИ БОРОТЬБИ З КОРОНАВІРУСОМ

Не варто забувати і про деякі цікаві факти, пов’язані з Китаєм та спалахом захворювань на коронавірус, які стали відомі за останній час. Так, за дивним збігом, місто Уха́нь є одним з найбільших міст Китаю та являє собою торговий та промисловий осередок центральної частини країни. Там зосереджені підприємства, вагома частка акцій яких, належать іноземним інвесторам. Майже п’ятдесят відсотків прибутку від важкої та хімічної промисловості проходила повз скарбницю Китаю. У зв’язку з поширенням панічних настроїв через ЗМІ вартість цінних паперів почала стрімко котитися додолу, що примусило тримачів активів виставити їх на продаж. Покупцем здешевілих акцій виявився той самий Китай, що, за попередніми оцінками аналітиків, дозволило країні заробити близько 20 мільярдів американських доларів та повернути 30% акцій власних підприємств. Тому існує велика ймовірність, що ми маємо справу з блискуче розіграною фінансовою операцією на світовому фондовому ринку.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.