Франківці скаржаться на якість теплопостачання (ВІДЕО)

Іванофранківець Микола Красуляк скаржиться на стан теплової мережі та якість теплопостачання в його будинку, що на вулиці Тролейбусна, 8.

За словами директора “Івано-Франківськтеплокомуненерго” Євгена Герасименка, завдяки новим тарифам підприємство впроваджуватиме проєкти із енергозбереження у будинках із центральним опаленням та ремонтуватиме там старі теплові мережі, пише Фіртка з посиланням на Суспільне.

У будинку, що на вулиці Тролейбусна, 8 – централізоване опалення. Тепло сюди постачає державне міське підприємство “Івано-Франківськтеплокомуненерго”. Микола Красуляк розповідає, що взимку через спеку у квартирі доводиться відчиняти двері на балконі.

На термометрі, зазвичай, 24 градуси. Регулювати подачу тепла, каже, самостійно мешканці не можуть. Адже у будинку – елеваторний вузол системи опалення. Через це тепло може поширюватися нерівномірно. Також однією із проблем чоловік вважає старі труби опалення. Вони не мають теплоізоляційного шару, що збільшує тепловтрати.

“Останні три роки в нас спека. Є записи від 2015 року: температура подачі тепла з лічильника тоді була 59 градусів. То в записах 2018 року показники збільшилися на 22%, при таких самих погодних умовах. Я звертався в “Івано-Франківськтеплокомуненерго”. Казав, що вони перегрівають, а ми зайві гроші платимо. Але їм все одно, бо вони за гігакалорію борються. Вони живуть за рахунок цього. Чим більше нарахує цей лічильник, тим більше зарахується їм в дохід. “Івано-Франківськтеплокомуненерго” з 17 січня за рішенням Національної комісії підняв тарифи на 26%. Його директор Євген Герасименко розповідає, що попередній тариф приносив їм збитки. Також бракувало грошей впроваджувати проєкти із енергозбереження у будинках із центральним опаленням: “Намагаємося якнайшвидше реагувати на такі заявки, щоб людям не переплачувати. Коли спекотно, то я давав розпорядження зменшувати розхід газу, температуру на котельнях”, – розповідає Микола Красуляк.

Читайте також  У Франківську трапилась масштабна ДТП, є п'ятеро постраждалих (ФОТО,ВІДЕО)

“Труби, яким по 60-70 років, ми теплоізолюємо. З попереднім тарифом, який приносив збиток, ми не могли цього зробити. Завдяки даному тарифу вже буде якась можливість збільшити програму по заміні теплових мереж”, – пояснює Євген Герасименко.

За словами депутата міської ради Івана Гарасимка, наприкінці минулого року міська рада збільшила статутний фонд «Івано-Франківськтеплокомуненерго» на 190 мільйонів гривень. Депутат вважає, що комунальне підприємство є збитковим:

“Я не бачу логіки поповнювати статутний фонд, оскільки, чим більше ми поповнюємо його, ситуація не міняється. Який вихід? Я написав у Фейсбуці, що потрібно зустрітися міському голові, депутатському корпусу, всім громадянам, які зацікавлені, та представникам “Теплокомуненерго” й вирішити, як підприємство зробити незбитковим”.

Мешканці двох корпусів у будинку, що на вулиці Хоткевича, 54 вже використовують індивідуальне опалення. Колись цей будинок обслуговувало “Івано-Франківськтеплокомуненерго”. Голова ОСББ “Китайська стіна” Оксана Іванюк розповідає, чому мешканці відмовилися від послуг цього комунального підприємства:

“Великою проблемою центрального теплопостачання є розбалансовані мережі. Тобто, в деяких під’їздах було 25-26 градусів. На перших поверхах – холодно. Через різні фактори вирівняти цю мережу шансів не було. Також стан мереж зношений, прориви часті в підвалах. Нема можливості впливати на регулювання теплопостачання. Люди відчиняють вікна, і все тепло, і свої кошти вони змушенні “вивітрювати”.

Альтернативним вирішення проблем із теплопостачанням у будинках із центральним опаленням, які обслуговує “Івано-Франківськтеплокомуненерго”, депутат міської ради Стефан Магас вважає перехід мешканців на автономне теплопостачання:

“Вважаю, цей процес буде поширюватися. І постане необхідність комплексно оцінити ситуацію в місті: яким мікрорайонам можна дати дозвіл на відключення центрального опалення – повністю чи групі будинків. Очевидно, там, де котельні нові, модернізовані за кошти міжнародних донорів, треба розглянути можливість переведення мереж центрального теплопостачання в належний стан”.

Читайте також  На Івано-Франківську область виділили 3,8 мільйонів гривень для осіб з інвалідністю

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.