В Україні запускають систему безкоштовних пологів: що потрібно знати

З 1 квітня 2020 року в Україні в рамках нового етапу медичної реформи послуги пологових будинків стануть безкоштовними.

Про це повідомляє “Апостроф” з посиланням на видання “Обозреватель”.

За словами менеджера експертної групи “Охорона здоров’я” реанімаційному пакету реформ Світлани Бубенчікової, на кожну породіллю медустановам виділятимуть 8500 гривень. Однак поки на сьогоднішній день їй невідома жодна пацієнтка, яка народжувала б безкоштовно.

“Логіка розрахунку за послуги, за проліковані випадки буде зберігатися, як на первинному ринку. З квітня 2020 року така структура фінансування буде працювати на вторинній і третинній ланці”, – пояснила Бубенчікова.

Вона зазначила, що на даному етапі медреформи важливу роль буде грати людський фактор: “Є перелік послуг, включених в пакет медичних гарантій – це одна справа. Ми розуміємо, що є людський фактор – медичний персонал, лікарі… Тут справа і в лікарях, і в пацієнтах – наприклад, лікар може і не просити хабар, а пацієнт сам його несе”.

“Треба бути дуже обережними і уважними. Пацієнту потрібно розуміти свої права – за що заплатила держава, на що він може розраховувати. Лікарю медустанови треба прийняти ці правила і налагодити діяльність своєї установи таким чином, щоб оптимально всі витрати, які вони несуть за проліковані випадки, не перевищували, а може і були меншими того, за що буде платити НСЗУ, щоб бути в плюсі, щоб заробляти”, – розповіла експерт.

Також Бубенчікова прокоментувала суму у 8500 гривень, яку планують виділяти на перелік стандартних послуг – звичайні пологи, кесарів розтин, ліки, палата, щеплення, екстрена допомога і реанімація.

“Всі тарифи, які буде виставляти Національна служба здоров’я, є не просто прорахованими “в середньому”. Рік або більше йшли пілотні проекти в Полтаві та інших регіонах. Буде розрахований середній оптимальний тариф для кожної послуги. Завдання медустанов – побудувати свою економіку так, щоб не мати зайвих і необ’єктивних витрат, щоб суми, яку сплачує НСЗУ, було досить”, – резюмувала вона.

Читайте також  Найгидкіше привітання з батьківством: Чоловік ледь не з'їв тест на вагітність

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.