Як у Калуші ходив незвичайний вертеп. ФОТО та ВІДЕО

У вівторок, на Різдво, калушани показували чудовий вертеп.  12 учасників цього дійства ходили від хати до хати в мікрорайоні Хотінь з виступом, а завершили святкову програму на площі о 20 годині. 

Ідея організувати особливий та незвичайний вертеп у Калуші існувала вже три роки.

Романна Площанська планувала таке зробити, але бракувало часу. Цього ж разу на початку грудня вона кинула в соцмережу заклик долучатися до вертепу. Романна створила чат, де вирішувались всі організаційні питання.

Репетиції відбувались двічі на тиждень в ПК “Мінерал”. Багато людей спершу брали участь в вертепі, а потім відмовились, оскільки саме цього числа мали якісь власні важливі справи. Залишились лише ті, хто справді хотів зробити свято собі й калушанам і кому вдалось відмовитись від всіх справ та планів на дні репетицій та на Різдво.

 Які персонажі були у вертепі? Їх дванадцять: Ангел, Жид, Жидівка Сура, Ірод, Чорт, Смерть, двоє пастушків, четверо колядників.

Найбільше проблем виникло з браком людей. Одні брали участь лише одну чи дві репетиції та відмовлялись з певних причин.

До прикладу, Ірод – Фініст Хуго – знайшовся аж в кінці. Було лише  дві репетиції з цим персонажем та відразу виступ. Варто додати, що ним погодився стати професійний актор театру “ЛюбАрт”.

Також родь жида виконав ще один актор “ЛюбАрту” Юрій Чоловський.

Смерть також знайшлась аж під кінець.  Це мешканка Слов’янська, а зараз калушанка, Ірина Смоляр.

Грим всім персонажам вертепу робила Романна Площанська.

Костюми пошила Світлана Чоловська. А саме: костюм Ангела, Смерті, Ірода.  Також Світлана вмовила брати участь у вертепі половину персонажів. Зуміла переконати, що ідея варта часу та зусиль.

Читайте також  У Калуші затримали кримінального авторитета — Поліція. ФОТО+ВІДЕО

Колядниці взяли на прокат  костюми в ПК “Юність”.

 Як реагували люди, до яких йшли виступати?

Дуже позитивно. Дякували, впізнавали(із постів в соцмережі), просили ще приходити на наступний рік, фотографувалися, запрошували до свої рідних.

“Такого захвату, вдячності ми, як учасники, не очікували” – діляться враженнями “актори”.

А завершився день виступом на площі Героїв. За дві години до цього мама одного з вертепівців кинула по калуських групах заклик прийти побачити веретеп “Різдвяна містерія”. Дуже багато людей прийшли підтримати. Варто додати, що виступ почався одночасно із салютом. Але це не завадило, а навпаки додало атмосферності. Після завершення всі раптом захотьіли фото із ангелом, пастушками, смертю, Чортом та ін.  І в кінці вертепівці ще раз заколядували.

Чудова подія, незабутні спогади, атмосфера свята, справжнього Різдва, дива й творчості. Кожен виступ був особливим, яскравим, не схожим на інші. Їх, виступів, було мало. Це не потік. Лише один день. Кілька годин. Лише раз на рік. Наступного року обов’язково хочуть це все повторити, але в більшому масштабі. Ще більше персонажів, костюмів, гриму. Більше праці та репетицій.

Щасливого Різдва, калушани!

Відео 1:

https://www.facebook.com/taras.batig.98/videos/601703330619543/

Відео 2:

 

https://www.facebook.com/taras.batig.98/videos/601708580619018/

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: