Колекцію старовинних натільних хрестів зібрав прикарпатський капелан

Унікальну колекцію старовини зібрав капелан Василь Довганюк з Коломиї. У ній – понад тисяча натільних хрестів, знайдених на Прикарпатті, Тернопільщині, Чернівеччині. Найдавніші – часів хрещення Русі (Х ст.).

За словами колекціонера, носили такі хрестики на шкіряному ремінці. Часто, коли люди працювали в полі, ремінці рвалися і хрестики губилися. Тому їх знаходять неглибоко – 10-30 сантиметрів під землею.

У колекції є кілька маленьких дитячих хрестиків, які давали при хрещенні. Також є чимало унікальних експонатів, розповідає ТРК Карпати.

У мощевики запечатували мощі якогось святого. Енколпіони носили митрополити, князі, знатні воїни. Для воїнів вони слугували своєрідною охороною в боях.

Отець Василь почав збирати давні речі ще з 14 років. Він хоче передати колекцію у музей, щоб зберегти її для нащадків: “Якщо ми це вивеземо за кордон, гроші заробимо. Але що тоді покажемо своїм дітям? Це треба зберегти, показати, історики будуть вивчати. Мають бути колекції не приватні, а колекції загального масштабу. Я би це віддав у Франківськ. Прийде влада, якій ми будемо довіряти, тоді це віддамо”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.