Дипломи не скасують: в Раді роз’яснили нюанси нового закону про освіту

Ступінь захисту дипломів залишається, і справжність кожного документа можна буде перевірити, звірившись з реєстром Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Ухвалений Верховною Радою закон №2299 про вдосконалення вищої освіти не скасовує дипломи, а лише дозволяє вишам змінювати дизайн документа на свій розсуд. Таке роз’яснення дала народна депутатка України від фракції “Слуга народу”, представниця комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, передає “Обозреватель”.

Вона зазначила, що питання про скасування дипломів їй ставлять найчастіше і ця теза “змушує людей нервувати”. “Ми, звичайно, не скасовуємо дипломи. Ще в 2016 році Міністерством освіти було видано розпорядження, за яким скасували дипломи державного зразка. Це означає, що з 2016 року вже діє система, коли кожен вищий навчальний заклад видає свій диплом. Тобто, виш сам визначає, як він буде виглядати. Але зміст цього диплома суворо регламентовано розпорядженням Міносвіти”, – наголосила Гришина. За її словами, депутати просто закріпили цю норму на рівні закону.

“Тобто жодного скасування дипломів в нашій країні немає. Ми просто переходимо на європейську практику, коли кожен виш видає свій диплом (в плані дизайну. – Ред.). Але у них залишається унікальний номер”, – уточнила політикиня.

Гришина підтвердила, що ступінь захисту дипломів залишається, і справжність кожного документа можна буде перевірити, звірившись з реєстром Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО). “У будь-який момент зі свого телефону ви або ваш роботодавець можете зайти і перевірити, чи дійсно у вас є диплом”, – запевнила вона.

Нардеп додала, що зміна 2016 року вже працює на практиці: “У когось жовтий диплом, у когось – іншого кольору”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.