Росія повернула Україні повністю розграбовані кораблі: деталі

Катери “Бердянськ” і “Нікополь” та буксир “Яни Капу” повертаються в українські Військово-морські сили без боєприпасів, документів та рацій і невідомо в якому технічному стані.

Про це йдеться у статті ВВС, пише Фіртка.

“Це нагадує передачу Росією старих кораблів ВМСУ з анексованого Криму у 2014 році, коли, за свідченнями українських військових, з і без того застарілих суден було знято все, що мало хоч якусь цінність”, – наголошується у публікації.

Зазначається, що цього разу йдеться про потужні американські системи Harris. До того ж адвокат українських моряків Микола Полозов стверджує, що кораблі залишилися взагалі без електроніки, що означає – без навігаційних систем і електронних компонентів бойових модулів, без яких їх не можна використовувати.

Усе це російська сторона залишає як “речові докази” у справі про “незаконне перетинання кордону” українською корабельною групою.

Як повідомлялося, міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що повернення Росією захоплених українських кораблів є не доброю волею, а виконанням рішення Міжнародного морського трибуналу.

У МЗС України заявили, що, попри те, що Росія повернула кораблі, захоплені в Керченській протоці, розгляди у цій справі продовжаться в арбітражному суді Гааги. Також агресору нагадали про відповідальність за порушення імунітетів військових суден.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.