Як вижити в глобальному світі. 7 порад для кожного за лекцією Френсіса Фукуями

Сучасний світ уже давно став глобальним, а політичні зміни — нашою щоденною реальністю. Ми живемо в епоху трансформацій та революцій (не лише в прямому сенсі), а “сіру” буденність формують великі уми та світові організації (і тут жодних теорій змов).

Мабуть, у вас виникало враження, що ви нічого не вирішуєте, що все давно відомо? Якщо так, то змушена вас засмутити: не все так просто.

До Києва вкотре завітав один із найвідоміших сучасних політологів та філософів, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма.

У своїй відкритій лекції він поділився власним баченням України в трансформаційних процесах глобальної демократії і світовій політиці загалом. Багато говорив про міжнародну політику, виклики та проблеми, але мене зацікавило інше.

Навіть якщо ви не світовий лідер і у вас немає “червоної кнопки”, ви все одно впливаєте на ситуацію. Хоча б тим, що вибираєте цього лідера, а це стрес та відповідальність. Тож, як вижити в умовах глобальної демократії та викликів?

1. Звикни до змін. Це складно, але це реальність. Просто будь готовим, що завтра може бути іншим, ніж ти очікував. Це допоможе швидше реагувати та пристосуватися до ситуацій.

2. Ідентифікуй себе. Криза ідентичності охопила світ вже досить давно: питання “хто я”, мабуть, найпопулярніше. Розмиваються межі та кордони, а значить: ми самі ставимо свої рамки. Не бійся шукати себе, бо це абсолютно природна реакція.

3. Шукай не тільки себе, але і своїх. Чому соціальні мережі такі популярні в наш час? Ми потребуємо спілкування. В епоху індивідуалізму людині все ще потрібна людина, тому спільнота є важливим елементом будь-якого суспільства. Пам’ятай про це, і не втрачай зв’язки.

Читайте також  Доки Карпати засипає снігом, екстремали спускаються з Говерли на сноубордах (фото+відео)

4. Роби щось. Навіть якщо здається, що у тебе недостатньо досвіду чи вмінь. Усе це можна виправити, якщо зробити перший крок. Це стосується і політики. Ну, і не суди строго інших за спробу, бо всі ми вчимося.

5. Голосуй. Твій голос важливий, і це не лозунг. Не подобається популізм — тоді не голосуй за популіста. Без підтримки з боку народу він ніхто. Не голосуй сам і поясни це своїй спільноті (друзям, рідним чи знайомим). Це не панацея, але точно краще, ніж нічого.

6. Аналізуй та вчись помічати деталі. Інформації так багато, що часто вона збиває потоком, але вміння виокремлювати серед цієї “каші” важливе допоможе тобі не загубити себе і навчитися адаптуватися.

7. Не розчаровуйся. Дозволь собі робити помилки, але не забувай вчитися на них. Це ж стосується і твого оточення. З наших невдач і промахів ми отримуємо урок, головне — його засвоїти. Але ідеалізувати щось чи когось теж погана ідея. Помірність в усьому.

І найголовніше: пам’ятай, що це не перелік строгих правил. Це те, що під силу кожному з нас. Бо ми теж творимо світ і… правила гри у ньому.

АВТОР
Катерина Вербинська

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.