Заробити й розважитися. Як у Франківську працює бізнес на секонд-хенді

Сьогодні товари із секонду — не лише дешевий одяг, а й розвага для модників і бізнес для підприємців. Існують цілі торгові мережі секонд-хендів, одяг з «других рук» можна придбати і в інтернеті.

Колишній співвласник такого магазину в Івано-Франківську детально розповів як працює цей бізнес.

1-4-1

Світові масштаби

Для Петра продаж вживаного одягу не був основним заробітком. Вони з другом вирішили спробувати продавати секонд з Європи, бо мали вільне приміщення. Замовили перших 300 кг товару, розвісили й торгівля пішла. Через тиждень замовили ще 150. І вже з того формували вітрину. Дивилиcя, щоб усього було порівну, якщо чогось забагато — відкладали на потім.

«Ми не дуже заробляли на цьому, але на пиво вистачало, — жартує Петро. — Були місяці, коли могли мати по 3-4 тисячі. Щоб нормально заробляти, потрібно було розвиватися. Нам це було не потрібно, а тарифи й оренда зростали. Тому через півтори року залишки розпродали й роздали, а секонд закрили».

 

Вживаний одяг брали на оптовій базі у Львові. За словами Петра, власники — дніпровські. Приміщення величезне, все заставлено.

«Я не знаю схем завезення, але частина точно йде як гуманітарна допомога, а щось вони розмитнюють, — ділиться Петро. — Наприклад мішки, які возять з Польщі, марковані, там все сортоване. Їх точно купують».

У Польщі багато таких перевалочних оптових баз із секондом. Там одяг розподіляють за сортами та категоріями: за зношеністю, сезонністю, статтю, навіть країнами і регіонами походження. Звідти в Україну його завозять вже наші посередники.

«З Англії ми отримували мішанину — здоровий 150-кілограмовий мішок, де все на купу, — розповідає Петро. — Кілограм такої мішанини — 2,5 долари. Дорожче виходить замовляти конкретні групи товарів. Так кілограм футболок першого сорту коштує 4-5 доларів. Це добрі футболки, такі, як на мені зараз. Припустимо на кілограм йде п’ять футболок — по баксу одна. А продаєш їх по 70-80 грн. Тому це може бути вигідно».

Хоча — немає гарантії, що товар розійдеться добре. Бо футболки можуть прийти не модні чи велетенських розмірів.

Читайте також  Стало відомо, як та скільки Тіна Кароль заробляє на карантині

Петро пояснює, що такий оптовий склад має велетенський прайс із 10 і більше сторінок, де безліч категорій одягу.

«Якось взяли 20-кілограмовий мішок футболок другого сорту по баксу за кілограм. А там були добротні футболки. Їх можна було і на вагу продавати і так вішати, — згадує Петро. — Найкраще — мати в магазині два відділи: частину продаєш на вагу, а частину — за фіксованими цінами. І те, що не продалося, перекидати».

Великі магазини вживаного одягу перекидають товар не лише між відділами, а й між магазинами. Вони завозять понад тонну товару щотижня.

«Те, що не продалося у Франківську, везуть в райцентри, — пояснює Петро. — Наприклад, одяг може бути і хороший, але не було торгу і він погано продався. Якщо люди побачать той самий товар через тиждень, буде не добре, тому його перевозять в іншу крамницю. А звідти везуть щось натомість. Ще щось дозамовляють і виходить повне оновлення. Але таке собі можуть дозволити лише великі мережеві магазини».

 Купи-продай

секонд

Окрема історія з перекупниками. Всі бачили величезні черги перед секондами у день завозу. Здебільшого — це ті, хто скуповується на вагу, а потім перепродає зі значною накруткою.

«Перекупників є повно — мають свої точки на базарі, чи в інтернеті, — каже Петро. — Знаю, що навіть лейби ліплять і продають як нові речі. Вони ціну і вп’ятеро можуть накрутити. Перекупники звично мають спеціалізовані точки — лише джинси, дитячий, жіночий одяг, сорочки чи взуття. І полюють у секондах на вагу на те, що їх цікавить. До нас теж ходили, але швидко відсіялися, бо в нас не було повного оновлення. Вони ж торгують — хто джинсами, хто сорочками. Раз закупилися. Наступного тижня прийшли, а джинси не «заїхали». Тай по всьому… У нас був магазинчик на 80 квадратів. Щоб співпрацювати з перекупниками, потрібно стовідсотково оновлювати товар».

Існують навіть спеціальні списки перекупників. Їм телефоном повідомляють про оновлення. Звично таку схему практикують у секондах, де весь товар продають за цінами.

«У «Каламбурі» точно таке було. У них адекватна ціна і перекупники там усе вигрібають. А потім вдвічі вищу ціну ставлять, — пояснює Петро. — Товариш розповідав, що якось перекупники між собою не поділили товар. То здійняли такий шум, що мусів аж директор приїхати. Дістав перелік з номерами телефонів і сказав цих «кіпішних» повикреслювати зі списку»…

А в останні дні на секонди приходять ті, хто забирає все, що не продалося, й везе «на села». Для них головне, щоб без дірок було.

 Одяг, чіпси, батарейки

секонд

Петро вбачає певний азарт у купівлі речей у секонд-хендах на вагу. Бо інколи можна знайти унікальні речі, які більш ніде не купиш.

«Найкраще йти в нові секонди, які тільки відкриваються і не належать до великої мережі, — говорить Петро. — Такі крамниці прикольні, бо власники ще не в курсі бізнесу і в них можна вичепити хороші речі. В перший день вранці немає чого йти, але ввечері можна щось і знайти. Ці джинсові шорти, що на мені, коштували 8 грн. Футболок з секонду в мене — просто мільйон. З капцями складніше».

У бізнесі теж був свій азарт. Ніколи не знаєш, який товар отримаєш і що цікавого там знайдеш.

«Береш здоровенний мішок за 2,5 долари і починаєш розпаковувати. Раз приїхали повністю дитячі речі з вішаками: усі розміри комплектів, суконь, футболок. Одна така футболочка може відбити частину мішка. А раз приїхали нові футболки з перегонів Formula 1. В інтернеті одна така 100 доларів коштувала».

Петро розповідає, що в кишенях справді можна знайти  пару євро. Хоча бувають й інші сюрпризи. Якось прийшла пачка протермінованих чіпсів. Також знаходили батарейки, іграшки, навіть використані підгузки.

«От ти замовив 30 кілограм і п’ять із них — не фасон, чи розміри великі. Ці нефасони є всюди, бо не бачиш, що купуєш. Постійна лотерея. Стабільно в мішках є пару штук взуття по одному капцю. Це теж своєрідна розвага. Дістаєш якийсь гарний капець, дорогий, шкіряний. Шукаєш другий. А його нема».

Такі промахи звично перекривають за рахунок ціни. Головне — вміти все розрахувати.

Нові секонди все відкриваються. Однак, якщо це не масштабний бізнес, не витримують конкуренції і згодом закриваються.

«Зараз важко зробити бізнес, маючи 5-7 тисяч доларів, — стверджує підприємець. — Треба робити щось масштабне».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.