Штучний інтелект навчили прогнозувати рак

Microsoft і SRL Diagnostics створили систему зі штучним інтелектом, яка може не лише виявити рак шийки матки на ранніх стадіях, а й попередити про ризики виникнення цього захворювання.

Ця система швидко аналізує дані багатьох пацієнтів та самостійно виявляє групи ризику. Звісно, остаточне рішення та діагностика залишається за лікарями, повідомляє пресслужба Microsoft.

ШІ помічає аномалії та передраковий стан, що може допомогти лікарям зробити діагностику якіснішою, адже тоді вони знатимуть напевне, на що потрібно звернути увагу.

Впродовж дня система може видати 200 слайдів з результатами на рак шийки матки та 100 слайдів з іншими видами раку.

Система ще не використовується у повсякденній практиці, проте її вже підготували для тестування в SRL Diagnostics. Це вперше, коли діагностика за допомогою штучного інтелекту не залишається на рівні експерименту й заходить так далеко.

Система може збільшити продуктивність відділу цитології приблизно в чотири рази. Завдяки ШІ цитологи зможуть виконати діагностику за 2 години, а зараз це займає близько 8,
– розповідає технічний керівник SRL доктор Рой.

За даними ВООЗ, серед найпоширеніших видів жіночих онкологічних захворювань у світі, рак шийки знаходиться на сьомому місці, а в Україні – на четвертому.

Складність цієї хвороби в тому, що на початкових стадіях вона протікає безсимптомно. При прогресуванні захворювання у жінки можуть з’являтися наступні симптоми:

Рак шийки матки – симптоми та ранні ознаки
патологічні вагінальні кровотечі;
кровотечі під час або після статевого акту, а також спринцювання чи огляду гінекологом;
кровотеча після менопаузи;
біль в тазу;
біль та дискомфорт під час інтимних стосунків;
на більш пізніх стадіях розвитку раку відбувається зниження ваги, гематурія, гідронефроз, болі в спині та кінцівках, підвищена стомлюваність.

Читайте також  Поширені ліки проти діабету можуть допомогти при схудненні

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.