Франківчанка, котра мешкає у Мюнхені, розповіла про вчорашню стрілянину

Вчора у Мюнхені почалася стрілянина у закладі швидкого харчування “McDonald’s” у торговельному центрі “Olypmia” розташованому в районі Мозах на північному заході міста близько 18:52.

Внаслідок стрілянини загинуло десятеро осіб та більше двадцяти людей поранені.

myunhen

Жодного з нападників, яких за попередніми даними було до трьох осіб, поки не затримано.Один з померлих знайдених неподалік місця нападу, можливо, і є нападником, розслідується причетність його до атаки.

За даними мюнхенських ЗМІ у місті організовано кризовий штаб та оголошено високий рівень терористичної загрози. У поліції заявляють про відсутність на даний момент інформації про ісламістські мотиви злочину. Федеральний уряд Німеччини готується до кризової ситуації з огляду на події.

Українка Віра Мюллєр, котра перебувала за 30 хвилин до стрілянини в “Olypmia” поділилась тим, що трапилось.

– Розкажіть, як ви дізналися про надзвичайну ситуацію?

– Я живу неподалік від епіцентру подій. Ми з чоловіком поверталися додому з “Olypmia” і почули сирени. Одразу почали з’їжджатися полісмени, їх було без ліку багато, а також над районом почали літати десятки вертольотів. Саме тоді ми зрозуміли, що щось трапилося. А потім вже у телевізійних новинах повідомили, що в Олімпійському центрі стріляли.

Наразі нас інформують про деталі. Вночі над нашим районом літали вертольоти і освітлювали вулиці проекторами, кажуть, що тут переховувався один із злочинців.

– Чи бували такі випадки в Мюнхені раніше?

– Насправді Мюнхен – одне із найбезпечніших міст Європи. Остання сутичка такого плану була у 1972 році під час Олімпіади. Насправді місто абсолютно спокійне і безпечне в будь-який час. Це вперше за останні десятиліття таке трапилося.

– Чи хтось взяв на себе відповідальність за ці події?

– Ні, ще ніхто нічого не говорить. Зараз поліція контролює ситуацію, район у якому все трапилося – оточений. Ніхто ще не береться говорити про винуватців. Прес-конференцію давав генерал місцевої поліції.

Читайте також  У Коломиї немає жодної водойми, де офіційно дозволено купатися. ВІДЕО

– Що говорять ваші ЗМІ, та як це коментують жителі міста? З чим вони пов’язують цей акт терору?

– Німці дуже толерантний народ, вони не висловлюються наперед, поки точно не матимуть всіх даних. Вони не голослівні і не будуть нічого говорити поки не впевняться у правдивості інформації. Дуже толерантно подають всю інформацію без “гострих кутів” і не вживають наперед такі слова, як: “тероризм” і “теракт”. ЗМІ інформують по факту, проте не висловлюють своєї думки стосовно ситуації.

– Розкажіть про те, як працює поліція? Чи ефективна робота?

– Вони дуже згуртовані, поліція високваліфікована. Окрім тих, хто у формі є ще ті, котрі слідкують за порядком будучи у цивільному одязі, вони ходять серед натовпу людей. На місце події оперативно прибули і полісмени у формі і ті, котрі працюють у цивільному. Вони відразу почали діяти. Також приїхали полісмени із навколишніх міст, щоб допомогти контролювати ситуацію.

Довідка:
Теракт на мюнхенській Олімпіаді — терористичний акт під час літніх Олімпійських ігор 1972 року. Під час нападу 5 вересня 1972 року 8 палестинських терористів вбили двох членів збірної Ізраїлю, а потім узяли у заручники ще 9 осіб. Протистояння закінчилося перестрілкою із німецькою поліцією, у результаті котрої загинуло п’ять терористів, німецький поліцейський і всі дев’ять ізраїльських заручників. У відповідь на цей теракт ізраїльський уряд провів дві операції з ліквідації учасників нападу. Цей теракт залишається одним з найгірших та найтрагічніших в історії Олімпійських ігор.

myunhen1

myunhen2

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.