На Івано-Франківщині знайшли стародавнє поселення

У вересні 2019 року співробітники Інституту археології НАН України та Національного заповідника “Давній Галич” провели попереднє наукове обстеження ділянки неолітичного поселення Темирівці-І.

 

Про це йдеться на сайті інституту археології, інформує “Бліц-інфо”.

Поселення розташоване в урочищу Прийма на північній околиці с. Темирівці Галицького району Івано-Франківської області, на схилі другої надзаплавної тераси лівого берега р. Ломниця (притока р. Дністер).

Південна частина тераси зруйнована внаслідок природної ерозії та впливу антропогенних факторів. Це призвело до оголення горизонту з матеріалами культури лінійно-стрічкової кераміки доби неоліту з об’єктами. Подекуди, культурний шар епохи неоліту фіксується на останцях тераси, на своєрідних острівцях, оточених глибокими промивинами та безпосередньо по бортах тальвегів.

Розкоп площею 6 м2 було закладено на відносно рівній площадці другої надзаплавної тераси. Під час досліджень встановлено, що культурний шар епохи неоліту частково зруйновано внаслідок прокладання меліоративної траншеї початку ХХ ст. Досліджено три об’єкти культури лінійно-стрічкової кераміки («нотного» періоду), в один з яких впущено яму пізнішого часу.

Заповнення об’єктів складається з дуже щільного темно-сіро-коричневого глинистого ґрунту, що містив велику кількість деревного вугілля, фрагменти керамічного посуду та вироби з кременю.

Через властивості ґрунту (високий рівень кислотності) органічні рештки (окрім деревного вугілля та поодиноких кальцинованих кісток) не збереглися, а сторони фрагментів керамічного посуду сильно пошкоджено.

Найбільша концентрація знахідок спостерігається у верхній частині заповнення об’єктів, що може вказувати на два епізоди існування неолітичного поселення. Наступного року планується продовження дослідження поселення на більш широкій площі.

РЕКЛАМА:

Джерело.