Осінь – краща пора для посадки дерев

Дискусії про кращі терміни посадки саджанців дерев, навесні або восени, ніколи не вщухають. У кожного садівника своя точка зору, яка аргументована посиланнями на клімат, грунт, а також на власні знання і вміння. Але все ж більшість опитаних дачників впевнені, що кращий час, коли можна зайнятися садом, – це осінь.

Осіння посадка куди більш ефективна, ніж весняна. Перш за все, саджанці вимагають менше догляду, досить буде посадити і полити. А навесні на догляд буде витрачатися більше сил, так як додасться боротьба з бур’янами, удобрення грунту і т.д. Також осінні саджанці легше і швидше приживаються.

Як вибрати хороші саджанці плодових дерев для правильної посадки восени

Відбір саджанців найкраще робити в розплідники або ж в спеціалізованому магазині, де вони тимчасово зберігаються. Рослини повинні бути в хорошому стані, без пошкоджень кореневої системи і з великою кількістю дрібних коренів.

Після покупки необхідно якомога швидше посадити саджанець. Якщо з якихось причин відразу висадити не вийти, можна на кілька днів залишити їх на консервацію в погребі. Рослину висаджують в неглибоку траншею, присипають коріння і поливають.

Як підготувати місце для посадки саджанців

Готувати посадочні ями необхідно за два місяці до висадки. Основні вимоги до місця посадки: хороше освітлення, куди потраплятиме достатня кількість сонячного світла, а також відсутність грунтових вод.

У підготовлену яму виливається кілька відер води, щоб грунт наситився вологою. Після чого землю з ями перемішують з деревною золою (0,5 відра) і 2 відрами перегною. Розміри місця для посадки приблизно такі: для груш і яблонь- глибина 50-60 см, а діаметр 70-80 см; для слив і вишень – відповідно 40 і 60-70 см.

Читайте також  Цієї весни у Франківську висадили 330 саджанців дерев (ФОТО)

Як підготувати саджанці плодових дерев перед посадкою

Необхідно повністю оглянути саджанець, видалити хворі, зламані корінці і гілки. Якщо на товстих коренях присутні спили або злами, то їх потрібно присипати товченим вугіллям. Після слід замочити рослину в воді на добу.

Як правильно посадити саджанці плодових дерев восени

Перед тим, як розташувати саджанець в посадкову яму, в її центр насипають трохи землі, на якому розташовують коріння. Після чого засипають ґрунтом і одночасно утрамбовують. Рівень відходження першого кореня після посадки повинен бути на 4-6 см вище країв самої ями.

Також в кінці можна сформувати бортик землі по колу ями, тим самим створивши зручне місце для поливу. Пристовбурні кола присипають шаром 5-8 см торфу для зменшення випаровування води. В середньому саджанці поливають рясно раз в тиждень.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.