Друга Пречиста або Різдво Богородиці

Різдво Пресвятої Богородиці або Друга Пречиста в 2019 році відзначається 21 вересня. Як зустріти це важливе жіноче свято, чого не можна робити, як молитися про сімейне щастя і здоров’я дітей — про це ми розповімо в нашій статті.

Різдво Пресвятої Богородиці в Україні традиційно іменують Друга Пречиста (Перша Пречиста — це Успіння Пресвятої Богородиці). Друга Пречиста — це перше з дванадцяти головних церковних свят, день, з якого починається новий церковний рік. У цей день, за словами молитви, «Бог престол святий на землі Собі предуготував», так як Діва Марія, ставши Матір’ю Божою, стала якби престолом Божим на землі.

Різдво Пресвятої Богородиці – історія свята
Свято Різдва Пресвятої Богородиці засноване на церковних текстах. Як сказано в них, Марія народилася від благочестивих батьків, Іоакима і Анни. Вони дожили до похилого віку, але були бездітні, що стало джерелом їхнього горя і викликало громадський осуд.

Одного разу первосвященик не прийняв жертвоприношення у Іоакима, і той, невтішний, пішов у пустелю, де став ревно молитися. Анна ж залишилася вдома і теж молилася. У цей час їм обом з’явився ангел і кожному сповістив: «Господь почув молитви твої, ти зачнеш і народиш, і про потомство твоєму будуть говорити в усьому світі». Дізнавшись радісну новину, подружжя зустрілися біля Золотих воріт Єрусалиму. І незабаром в сім’ї їх народилася дочка. Щасливе подружжя дали обітницю присвятити свою дитину Богові і віддали дочку Марію в Єрусалимський храм, де вона служила до повноліття.

Друга Пречиста – як святкувати, що можна робити на Різдво Богородиці


Різдво Пресвятої Богородиці або Друга Пречиста — велике свято. У храмах завжди проводять урочисті служби, і всі віруючі намагаються відвідати богослужіння. Існують і інші звичаї і добрі прикмети, як провести цей день. Жінки в цей день прикрашають ікони Богородиці калиною і пізніми квітами, ставлять свічки біля ікони Божої Матері в церкві. Бездітні жінки звертаються в це день з особливою молитвою до Пресвятої Богородіці: вважається, що в цей день їх бажання мати дітей збудеться. Раніше на це свято пекли хлібець з видавленими на них буквами Р і Б (Різдво Богородиці). Такими хлібцями пригощали всіх, хто заходив до хати. Господині обов’язково готували грибний або рибний суп, а також пекли пироги з рибою і грибами. На Різдво Пресвятої Богородиці заготовляють калину: в народі вважалося, що «як вип’єш калини на Пречисту, від усякої хворі будеш чистий» У цей день особлива увага приділялася благодійності: вважалося, що якщо жінка обдарує в цей день незаможних — Богородиця дарує їй достаток у домі. У цей день особливо дієвими вважалися жіночий молитви, звернені до Пресвятої Богородиці: жінки просили у Матінки-Заступниці миру і сімейного щастя, здоров’я дітям. Доброю прикметою було вмитися в річковій воді на світанку: дівчатам це обіцяло швидке заміжжя, а заміжнім жінкам — то, що вони довго будуть залишатися молодими і красивими. В цей же день вважалося обов’язковим відвідати тих, хто нещодавно відсвяткував весілля, сімейні діти відвідують батьків.

Читайте також  “Народила йому двох діток”: на узбіччі біля річки знайшли тіло жінки, яку жорстоко вбили

Друга Пречиста – чого не можна робити

Особливих церковних заборон на цей день немає, але за традицією бажано триматися таких засторог. Не можна в цей день займатися «чорною» хатньою працею — мити підлогу, прибирати в будинку, спалювати сміття у дворі і т.п. За традицією в цей день жінки не брали до рук голку і ножиці, не різали хліба, не шили і не вишивали. У цей день церква настійно рекомендує дотримуватися посту. І це стосується не тільки їжі, але і поведінки: не сваритися з близькими, не конфліктувати, намагатися вирішити будь-які спірні моменти мирним шляхом. Помисли в цей день повинні бути чисті. Не можна підвищувати голос, не можна бажати іншій людині зла або думати про когось погано.

Друга Пречиста — прикмети та молитви на Різдво Богородиці

В Україні за народними традиціями восени святкується Три Пречисті — Перша Пречиста — 28 серпня — Успіння Пресвятої Богородиці, 21 вересня — Різдво Пресвятої Богородиці і Третя Пречиста — 14 жовтня — Покров Пресвятої Богородиці. За народними прикметами, «Перша Пречиста жито засіває, друга — дощем поливає, а третя — снігом покриває». На Різдво Пресвятої Богородиці прикмети вказували на наступне: Якщо день видався ясним, то така погода збережеться і до кінця жовтня; Якщо вранці туман — підуть дощі; Якщо туман розвіється несподівано швидко — погода буде мінливою; Якщо вранці пішов дощ, то буде лити він ще 40 днів, а зима видасться холодною; Якщо яскраве сонце вранці швидко висушує росу на траві — не варто чекати багато снігу взимку.

Друга Пречиста — молитви

Всі три свята Пресвятої Богородиці вважалися жіночими святами: в ці дні жінки благали Матінку-заступницю про вирішення важливих справ (молитви про розв’язання вузлів), про мир і спокій в сім’ї, про дітей та здоров’я.
Молитва на Різдво Богородиці, що допомагає завагітніти

Читайте також  Українцям відшкодують вартість навчання дітей: кому пощастить найбільше

Цю молитву потрібно читати жінці перед іконою Пресвятої Богородиці Велика, Діва Богородиця, Пресвята Мати Господа нашого Всевишнього, заступниця скоропослушна наша, до Тебе звертаюся й прибігаю з вірою щирої. Подивися з висоти небесної величі на мене, грішну Божу рабу (ім’я), припадаю до ікони святий, почуй молитву мою смиренну. Прошу, моли Сина Свого, щоб опромінив душу мою похмуру світлом благодаті Божественної й нехай очистить мій розум від чорних помислів, так заспокоїть моє серденько стражденне й зцілить рани глибокі його. Нехай напоумить мене, рабу свою (ім’я), на всякі добрі справи й зміцнить здоровий глузд, так нехай простить все зроблене зло мною й позбавить від вічних мук і не позбавить Царства Свого Небесного. Велика, Богородиця Пречиста, Ти веліла всім, приходити до Тебе із чистою верою, не дай загинути мені в глибокій безодні тяжких гріхів моїх. На Тебе уповаю й сподіваюся на порятунок, і покриву Твоєму доручаю себе навік. Дякую й Славлю Бога нашого, що послав він мені щастя безмірне подружнє. Молю, Діва Пресвята, лише Твоїми молитвами Господь Бог пошле мені й чоловікові моєму дите довгоочікуване, так даруе Бог мені плід мого чрева. Так закріпиться він волею Бога й у славу Його. Поміняй скорботу душ наших на радість батьківську. Амінь.

Молитовні слова, що допомагають завагітніти

Пресвята Матірь Богородиця, помилуй мене, грішну рабу Твою (ім’я), і прийми молитву мою, із серцевим розтрощенням до Тебе возносиму, молю Тебе смиренно, даруй зцілення від хворостей моїх, які перешкоджають зачаттю дітей. Амінь.

Молитва за сім’ю і дім до Богородиці

Преблагословенна Царице Неба і землі. Мати Воплоченого Слова і наша Найсолодша Матір. Я тут, біля Твоїх стіп, з відкритим серцем і любов’ю, благаю: всели в серце мого(єї) чоловіка(жінки) (ім’я) і моїх дітей (імена), моїх онуків (імена) мир, любов і потяг до всього доброго. Не допусти нікого з моєї сім’ї до розлучення і тяжкого розставання, до невиліковних хвороб, до передчасної і наглої смерті. Наш дім і всіх нас, хто проживає в ньому, захорони від пожежі, від нападу злодіїв, від всяких злих обставин, нечистого і заздрісного ока. А ми будемо прославляти Твоє святе Ім’я, поширювати правдиву побожність до Твого Непорочного Серця і Непорочного Зачаття завжди, нині і повсякчас, і навіки віків. Амінь

Читайте також  Друга Пречиста: що означає свято та які його народні прикмети

Молитва за дiтей до Божої Матерi

О Пресвята Владичице Дiво Богородице, спаси i збережи пiд покровом Твоїм дiтей моїх (iмена), усiх отрокiв i немовлят, хрещених i безiменних, i тих, що в утробi материнськiй. Покрий їх ризою Твого материнства, зрости їх у страсi Божому i в покорi батькам. Виблагай Господа мого i Сина Твого, щоб дарував їм корисне для спасiння їхнього. Доручаю їх материнському пiклуванню Твоєму, бо Ти є Божественна Покрова рабам Твоїм. Амiнь

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.