Мін’юст пояснив, як працюватиме прискорений шлюб та розлучення

Запровадження можливості для українських молодят одружитися протягом доби з моменту подачі заявки наближує Україну у цьому питанні до «стандартів Лас-Вегасу».

63dbb89-485-brak-razvod

Що стосується розлучення, якщо ж у подружжя немає ні малолітніх дітей, ні спільного майна, ні сумнівів, їм дадуть змогу розлучитися значно швидше без надмірної бюрократії – зокрема, їм більше не треба буде тричі разом приходити в РАГС.

Про це у п’ятницю під час брифінгу заявив міністр юстиції Павло Петренко, розповідаючи про відповідне рішення, прийняте Кабміном у четвер.

Петренко додав, що такий ефект буде досягнутий завдяки запровадженню в одному чи двох містах послуги цілодобового одруження.

«Разом з цією послугою і можливістю протягом 24 годин одружитися фактично ми приходимо до тих стандартів, які є в американському Лас-Вегасі, де ти можеш приїхати і протягом 24 годин цілодобово отримати послугу з реєстрації шлюбу», – сказав він.

Міністр нагадав, що у пілотному проекті, у рамках якого можна буде одружитися протягом доби з моменту подачі заявки, візьмуть участь шість міст: Маріуполь і Сєверодонецьк – для обслуговування переселенців та жителів окупованих територій, а також українських військових з прифронтової зони; Херсон – для обслуговування людей, які проживають у Криму; а також Київ, Львів та Одеса – як туристичні міста.

«Молодята оберуть час і місце проведення реєстрації шлюбу, укладуть відповідний договір з організатором і приходять до себе на весілля. Процедура буде максимально швидкою, свідоцтво про одруження видається одразу і дійсно протягом 24 годин з моменту прийняття такого рішення і до моменту реєстрації шлюбу наші молодята зможуть отримати такий сервіс», – сказав він.

Петренко додав, що тепер не треба буде звертатися до РАГСів з цього питання по декілька разів, а організаторами урочистої частини будуть місцеві органи влади. Також місцева влада отримуватиме оплату за одруження у свій бюджет.

Читайте також  Небідні безробітні: хто в Україні отримає допомогу в 6400 гривень

Інформація про те, до кого саме слід звертатися молодятам, буде розміщена на сайті Мін’юсту.

Він також нагадав, що подавати документи на шлюб можна через інтернет – ця послуга працює по всій країні, у більшій частині РАГСів.
У свою чергу заступник міністра юстиції Павло Мороз додав, що у молодят також залишиться можливість одружуватися і через 30, і через більше чи менше днів, за їхнім вибором.

Говорячи про розлучення, Петренко розповів, що цей процес частково залишиться консервативним – тим подружжям, які мають малолітніх дітей, спільне майно чи невизначеність у питанні згоди на розлучення, і надалі надаватиметься час подумати над своїм рішенням.
Якщо ж у подружжя немає ні малолітніх дітей, ні спільного майна, ні сумнівів, їм дадуть змогу розлучитися значно швидше без надмірної бюрократії – зокрема, їм більше не треба буде тричі разом приходити в РАГС.

Він уточнив, що ці зміни планують запровадити восени.

Як відомо, у четвер Верховна Рада також затвердила нові внутрішні паспорти, у яких більше не буде штампу про шлюб.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.