Рада скасувала депутатську недоторканність

Народні обранці більшістю голосів підтримали зняття депутатської недоторканності. За законопроєкт нардепи проголосували у другому читанні. Віддали свій голос за позбавлення імунітету 373 депутатів.

Скасування депутатської недоторканності підтримала більшість нардепів: 373 проголосували за, проти – 0, 28 депутатів участь у голосуванні не брали, утримались від голосування — 3, інформує 24 канал.

Як депутати голосували за зняття депутатської недоторканності по фракціях:

“Слуга народу” – 252;
“Опозиційна платформа – за життя” – 0;
ВО “Батьківщина” – 23;
“Європейська Солідарність” – 24;
“Голос” – 19;
Група “За майбутнє” – 22;
Позафракційні – 33

З нагоди голосування за скасування недоторканності до Ради прийшов президент Володимир Зеленський. Перед історичним голосуванням нардепів гарант заявив:

“В Україні вже давно існує двигун політичного життя: депутати обіцяють зняти недоторканність, потім провалюють голосування, потім забувають про це. А далі – знову по колу. Проте цьому механізму пора відправитися на звалище історії”.

Він наголосив: згідно з новими конституційними змінами, депутати не нестимуть відповідальність за політичні рішення, за голосування чи будь-які публічні виступи. Йдеться лише про кримінальну відповідальність нардепів.

Закон про зняття недоторканності з депутатів набере чинності з 1 січня 2020 року.

Скористатися правом монобільшості у випадку скасування недоторканності нардепи від “Слуги народу” не могли. Їх кількість у парламенті становить 254 мандати, проте законопроєкт мав отримати конституційну більшість у щонайменше 300 голосів у другому читанні.

До речі, у першому читанні за законопроєкт проголосували 363 депутати. Воно відбулося у перший день роботи нового парламенту 9 скликання – 29 серпня. Тоді за скасування імунітету проголосували майже усі депутатські фракції, група “За майбутнє” та усі позафракційні депутати.

Цікаво! Законопроєкт про зняття депутатської недоторканності ще до Ради 8 скликання вніс п’ятий український президент Петро Порошенко. Трапилося це 17 жовтня 2017 року. Порошенко тоді запропонував, щоб зміни набули чинності у 2020 році. 20 червня 2018 року Конституційний суд визнав конституційним законопроєкт Порошенка. Саме за нього тепер проголосувала вже нова Рада.

Читайте також  Побив, облив спиртом і підпалив: 20-річний хлопець жорстоко вбив рідного дядька

Що таке депутатська недоторканність?
Недоторканність – це юридична гарантія правового статусу окремих категорій осіб, зокрема і депутатів, що полягає в захисті від примусу, який міг би бути застосований за звичайних обставин.

Недоторканність може розрізнятися за тим захистом, який вона надає своїм носіям, часом дії, силою, підставою виникнення тощо.

В Україні депутатська недоторканність, фактично, є необмеженою, а самих парламентарів без погодження Ради не можна затримувати навіть на місці злочину.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.