Уряд запровадив нові стандарти в роботі бригади “швидкої” допомоги

Уряд вніс зміни до Типового положення про бригаду екстреної медичної допомоги.

Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 764, передає Українське Право.

“Прийняття акта сприятиме функціонуванню бригад екстреної медичної допомоги, до складу яких входитимуть парамедики та екстрені медичні техніки, що дозволить поліпшити своєчасність та якість надання екстреної медичної допомоги, знизити рівень смертності від нещасних випадків, травм та гострих захворювань”, – йдеться у документі.

Зміни встановлюють, що з 1 січня 2025 року для роботи в “швидких” фахівці, які займають посади фельдшерів з медицини невідкладних станів і медичних сестер швидкої медичної допомоги, повинні мати професійну кваліфікацію “парамедик”.

Фахівці, які займають посади водіїв, для роботи у складі бригади парамедиків повинні мати професійну кваліфікацію “екстрений медичний технік”.

Зазначимо, зараз за своїм складом бригади поділяються на лікарські, фельдшерські та бригади парамедиків. Однак з 1 січня 2025 лікарські і фельдшерські бригади ліквідовуються.

До складу бригади парамедиків входять один парамедик та екстрений медичний технік. Керівником бригади є парамедик.

“У разі потреби за рішенням керівника центру для підсилення бригади парамедиків залучаються до її роботи також ще один парамедик, екстрений медичний технік, лікар, стажер, студент, що проходить виробничу практику, лікар-інтерн, лікар-резидент або інша особа, яка успішно пройшла підготовку з домедичної допомоги та отримала підтвердний документ”, – зазначено у постанові.

Бригада екстреної медичної допомоги, зокрема, забезпечує взаємодію з диспетчером центру, підрозділами екстреної допомоги населенню, а саме: підрозділами аварійно-рятувальних та аварійних служб, правоохоронних органів, центрів, інших закладів охорони здоров’я системи екстреної медичної допомоги.

Зазначимо, в Україні парамедик – це особа з медичною освітою після навчання в медичному коледжі не менше 3 років з спеціалізацією в наданні допомоги в системі екстреної допомоги. Цю професію впроваджено у 2017 році в ході медичної реформи. Деякі експерти критикують реформу екстреної допомоги, зазначають, що парамедики мають вужчу спеціалізацію, аніж фельдшери.

Читайте також  7 речей, які не можна робити перед сном (фото)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.