Будете здивовані: Нове “шоу” від Зеленського і фаворити. Як почне роботу Рада 9 скликання

Верховна Рада 9-го скликання почне свою роботу вже 29 серпня. Як запевняють деякі нардепи, парламент буде дуже продуктивним.

Обіцяють за лічені дні вирішити організаційні питання, сформувати уряд і працювати для народу.

Головне:
Наступне засідання Верховної Ради стане початком роботи народних депутатів 9-го скликання. Після низки організаційних моментів, буде обраний спікер парламенту, віцеспікери, комітети, фракції, а потім Кабінет міністрів;

Основним кандидатом на пост глави Ради є Дмитро Разумков, а на посаду прем’єр-міністра — Олексій Гончарук. Також переговори йдуть і щодо посад в уряді, але й тут є свої фаворити;

“Гуманітарним міністром” може стати Володимир Бородянський, главою МЗС — Вадим Пристайко, а міністром IT — Михайло Федоров;

Крім кадрових рішень, народні депутати обіцяють зайнятися завершенням децентралізації, ухваленням закону про столицю, відкриттям ринку землі та вирішенням війни на Донбасі.

Коли відбудеться перше засідання
У четвер, 29 серпня, Верховна Рада 9-го скликання розпочне свою роботу. Все стартує з урочистого засідання, яке відкриє ще чинний спікер Андрій Парубій. Найстарший за віком, 78-річний нардеп Юлій Іоффе (від “Опозиційної платформи — За життя”), відкриє засідання урочистою присягою.

“Присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників”, — хором скажуть нардепи.

Далі, згідно з регламентом, засідання буде вести глава підготовчої групи — Дмитро Разумков. Кабінет міністрів Володимира Гройсмана складе повноваження. Новообрані народні депутати почнуть формувати президію Верховної Ради. Будуть також сформовані депутатські фракції. Вони виглядають так:

254 від “Слуги народу” (43,16% голосів)

Читайте також  Верховна Рада відправила Степанова у відставку

43 від “Опозиційної платформи — За життя” (13,05%),

26 від “Батьківщини” (8,18%);

25 від “Європейської солідарності” (8,1%);

20 від “Голосу” (5,82%);

6 від “Опозиційного блоку”.

Далі зі звітом про роботу виступить Андрій Парубій, проведе обрання лічильної комісії та нового складу парламенту. Також із посланням звернеться і президент Володимир Зеленський.

Також буде остаточно вирішено питання з комітетами у Верховній Раді. Нові парламентарі частково їх змінили і зменшили кількість. Замість 27 комітетів зробили всього 23. Там засідатимуть від 7 до 31 народного депутата. Водноча абсолютно у всіх комітетах більшість отримує саме партія “Слуга народу”.

Які чекають кадрові зміни
Головним і єдиним поки кандидатом на пост глави парламенту є лідер “Слуги народу” Дмитро Разумков. Першим віцеспікером, ймовірно, стане його однопартієць Руслан Стефанчук. Місце віцеспікера поки вакантне, але вже відомо, що партії “Голос” і “Європейська солідарність” від нього відмовилися.

Одна з основних і перших інтриг роботи наступного парламенту — хто займе крісло прем’єр-міністра і увійде до складу майбутнього Кабміну. За інформацією OBOZREVATEL, у шортлисті президента і партії “Слуга народу” є декілька людей. Олексій Гончарук — чинний заступник голови Офісу президента (Раніше він очолював Офіс ефективного регулювання, працював юристом, керував “Асоціацією допомоги постраждалим інвесторам”), а також директор Фонду Блейзера — Олег Устенко.

Поки найбільші шанси на перемогу в прем’єрській гонки — в Олексія Гончарук. Так, майбутній глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що розкриє ім’я очільника уряду 29 серпня. “29-го. Я думаю, що 29-го всі дізнаються дуже багато”, — відповів він журналістам про дату призначення нового прем’єра.

Арахамія також заявив, що одна людина з нинішнього уряду залишиться і в новому Кабміні, але не повідомив, хто саме. Поки відомі декілька претендентів на майбутні міністерські позиції:

Читайте також  Cенсaцíя на yвеcь cвíт! Дo 3еленcького дíйшли приголомшливí cлухи, щoдo нaмaрноrо витpaчання бюджeтниx кoштíв нe нa дoпoмoгу 3CУ – Apaxaмíя

“Міністерство гуманітарної політики” (об’єднані відомства інформаційної політики, культури, молоді та спорту) — позаштатний радник президента Володимир Бородянський. Був колишнім генеральним директором телеканалу “СТБ” і керівником групи StarLightMedia;

Міністерство IT — радник президента Михайло Федоров. Він відповідав за всю діджитал-кампанію в штабі “Слуги народу” і Володимира Зеленського;

Міністерство освіти — кандидат у нардепи від “Слуги народу” Анна Новосад. Раніше працювала в профільному відомстві, має досвід стажувань закордоном та роботи в сфері освіти;

Міністерство закордонних справ — заступник голови Офісу президента Вадим Пристайко. Раніше був заступником міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.