Розіслали інтимні фото і вимагають гроші: жінка стала жертвою колекторів

“На вайбер із чужого номера прийшло повідомлення, в якому було непристойне фото моєї давньої подруги з невідомими номерами телефонів і адресою”, – розповідає Анна Мала з Київської області. Колектори погрожують їй розправою, якщо подруга не поверне борг.

“Я у відповідь запитала, що це. Написали, що моя знайома, теж Анна, заразила якогось чоловіка різними хворобами і він це розсилатиме всюди. Перестала далі відповідати, почалися дзвінки з іншого номера. Казали, що подруга на фото заборгувала гроші. Якщо вона не віддасть борг, такі ж фото поширюватимуть і зі мною”.

Жінки не спілкувалися вже давно, нічого не знали й не чули одна про одну.

“Знайомі з нею з дитинства. Вона приїжджала в гості до бабусі. Так і потоваришували. Але вже давно Аня не приїздить і спілкування не підтримуємо. Зараз дзвоню їй, не відповідає. Двоюрідний брат Ані каже, що йому теж прислали її фото. Може, це психологічний тиск і вони сподівалися, що я на неї вплину. Та ми не спілкуємося і я нічого зробити не можу”.

Анна Мала заблокувала номери, з яких їй телефонували, але на вайбер прийшло нове повідомлення.

“Взяли моє фото із соцмережі та зробили непристойний колаж. Поряд підпис про інтимні послуги, які нібито надаю. Додали мій номер телефону і мами, мою домашню адресу і погрожували розіслати далі. Десь 10 моїх друзів і родичів це отримали. Мій брат пішов на діалог, бо не знав ситуації і запитав, хто вони. Відповіли, що колектори і я винна гроші. Але в мене ніколи не було ніяких кредитів, я не пов’язана з ніякими банками. Погрожують, якщо знайома не поверне борг, то я розплачуватимуся за неї. Пишуть багато нецензурної лайки і непристойностей. Ті, кому прийшло таке повідомлення з моїй фото, дзвонять і пишуть мені. Люди теж шоковані. Питають – що в мене сталося, які маю проблеми”.

Читайте також  Прикарпатці боргують за доставку газу 55 мільйонів

Погрожують, якщо знайома не поверне борг, то я розплачуватимуся за неї

Давня подруга Анни Малої раніше жила в Києві, потім вийшла заміж і переїхала за місто.

“Її брат сумнівається, що вона могла взяти кредит. Та і я теж. За деякий час ми з Анею таки зідзвонилися. Каже, що сама шокована. Бо ні вона, ні її чоловік ніяких боргів не мають. Свекруха колись брала кредит. Говорить, що все давно віддала. А це шахраї, які хочуть отримати гроші. Її рідним і знайомим теж розіслали таке фото з нею”.

Зловмисники конкретно від Анни Малої не вимагають віддати кошти. Кажуть, якщо знайома не віддасть, то вона розплачуватиметься за неї сексуальними послугами.

“Погрожують, що задовбуся знімати оголошення про інтимні послуги з моїми контактами на вулиці. Телефонують із трьох українських номерів, пишуть – із російського. Я заблокувала всі телефони й у вабері також. Переймаюся через цю ситуацію, адже потурбували моїх близьких. А я нічого не можу зробити бо не маю до цього ніякого відношення”.

Телефонують із трьох українських номерів, пишуть – із російського

Юристи кажуть, що такі ситуації з колекторами трапляються часто.

“Треба негайно подавати заяву до кіберполіції, це можна зробити навіть через їхній сайт, – радить адвокат Антон Зубков. – Тоді з вами має зв’язатися слідчий і йому слід продублювати заяву, додати всі повідомлення з погрозами і розказати ситуацію. Якщо встановлять, хто це робив, то буде кримінальне провадження. Потім можна подати позовну цивільну заяву про захист честі та гідності і відшкодувати моральні збитки. Номери телефонів можуть бути будь-яких операторів, але зловмисники перебувають в Україні. Сила кіберполіції в тому, що в їхніх можливостях установити місце знаходження телефона з точністю до кількасот метрів. Ситуації з колекторами стаються часто. І кіберполіція досить ефективна у вирішенні цих проблем, бо вони працюють виключно з цифровими технологіями. Поліцейські мають сумлінно виконати цю роботу, знайти кривдників і покарати. Вони не кредитори, а вона не боржник. Це чисте здирництво і психологічний тиск, що є тяжким злочином із погрозами згвалтування і побиття. Тому сидіти і мовчати не треба однозначно”.

Читайте також  Розпочинається опалювальний сезон. Українці готові poзлучатися заради субсидії

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.