На фестиваль до Польщі не пустили українську групу “Ot Vinta”

У посольстві України у Варшаві відзначили, що “Ot Vinta” стала заручником істерії і необґрунтованих фобій деяких кіл у Польщі.

0_main

У посольстві України в Польщі сподіваються, що інцидент, коли польські прикордонники не пустили в країну українську групу “Ot Vinta”, пояснивши це тим, що діяльність музикантів нібито представляє загрозу державному устрою та громадській безпеці, більше не повториться.

“Ми поважаємо суверенне рішення польської сторони, яка, мабуть, бачила для цього (заборони на в’їзд в країну музикантів – ІФ) достатні підстави. Але відверто шкода, що українська група стала заручником емоційної істерії і нічим необґрунтованих фобій певних верств у дружній нам Польщі. Сподіваємося, що в майбутньому це не повториться”, – йдеться в коментарі посольства України в Польщі, опублікованому в неділю на сторінці в Фейсбук.

Також українські дипломати підкреслюють, що мистецтво, яким би різноманітним не було, має об’єднувати, а не роз’єднувати. “Ми повинні толерантно ставитися один до одного, взаємно пізнавати і поважати наші культуру, історію та традиції, і не шукати ніяких підтекстів або робити провокації, які можуть бути використані недружніми силами проти українців і поляків”, – йдеться в коментарі.

Також у посольстві зазначили, що Україна розвиває добрі відносини з Польщею на всіх рівнях, які мають стратегічні перспективи не тільки в двосторонньому, але й на європейському та євроатлантичному вимірах. “І такими вони залишаться на благо наших дружніх народів. Ми повинні бути разом, щоб залишатися по-справжньому сильними і незалежними в об’єднаній Європі”, – підкреслюється в коментарі.

Як повідомлялося, 3 липня польські прикордонники не пустили до Польщі український гурт “Ot Vinta” пояснивши це тим, що діяльність музикантів нібито представляє загрозу державному устрою і громадській безпеці.

Читайте також  "Ситуація непередбачувана": США радять своїм громадянам терміново покинути Україну

“Ot Vinta” в неділю повинна була виступати у Варшаві в рамках фестивалю Plac Defilad. Група досить відома в Польщі, адже перед цим вона вже більше 20 разів виступала з концертами в цій країні.

Перед цим “Ot Vinta” було заборонено виступати на фестивалі, організованому Об’єднанням українців у Польщі “Ніч на Івана Купала” 2 липня в Перемишлі. Тоді концерт групи був скасований на вимогу місцевої організації вболівальників футбольного клубу “Полонія”, представники якої звинуватили музикантів у “просуванні бандерівської ідеології”.

Згідно з інформацією з відкритих джерел, “Ot vinta” – заснована в 1993 р. рівненська група, одна з лідерів української рокабілі-сцени. У своїй творчості колектив активно використовує український фолк і тому називає жанр свого виконання “украбили”. За час своєї діяльності записали п’ять альбомів і зняли більше десятка кліпів. Учасники групи займають активну проукраїнську позицію, що відображається як у громадській діяльності, так і в їхній творчості.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.