Вчені зафіксували перші ознаки відновлення озонового шару над Антарктидою

Площа озонової діри скоротилася на чотири мільйони квадратних кілометрів. Озонова діра скоротилася на чотири мільйони квадратних кілометрів Дослідники з Массачусетського технологічного інституту зафіксували перші ознаки “зцілення” озонового шару Землі.

115612

Як повідомляє EurekAlert!, озонова діра над Антарктидою, яка в 2000 році досягла свого максимуму, скоротилася на чотири мільйони квадратних кілометрів. У ході дослідження вчені простежили динаміку озонової діри над Антарктидою в період з 2000 по 2015 рік. Дослідники визначили, що розмір озонової діри істотно скоротився і що зменшення її розмірів пов’язано зі зниженням вмісту хлору в атмосфері.

Разом з тим, у вересні минулого року озонова діра над Антарктидою досягла своїх рекордних розмірів. На думку дослідників, це пов’язано з виверженням вулкана Кальбуко в Чилі.

Як повідомила провідний автор дослідження Сюзан Соломон, “ми можемо говорити про те, що наші дії поставили планету на шлях зцілення”. На думку вчених, зменшення озонової діри пов’язано з дотриманням країнами Монреальського протоколу, який був підписаний у 1987 році і покликаний скоротити викиди в атмосферу нижчих хлорфторвуглеців.

Раніше українські вчені заявили про те, що антарктична озонова діра збільшує стіну, яка захищає Антарктику від повітря з теплих широт. Її зникнення може призвести до того, що потепління в Антарктиді буде йти ще більш швидкими темпами. Детальніше про дослідження українських вчених в Антарктиді читайте у статті Лідії Суржик та Володимира Драбчука “Українська Антарктида”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.