Фазани, кеклики і китайські пухові кури. Калушанка вирощує екзотичні види птиці

На своєму невеличкому і затишному подвір’ї жінка вирощує екзотичну птицю.

 

У Підгірках на своєму подвір’ї начальник служби в справах дітей Калуської міської ради Леся Дзундза розводить екзотичну птицю, — повідомляють “Вікна”. У спеціально облаштованих вольєрах водяться фазани, кам’яні куріпки (кеклики), куркиорпінтонів, китайські пухові курки, перепілки, кролі каліфорнійці. Біля будинку господині можна побачити й рідкісні види рослин, такі як жимолость, ірга, кизильник та інші.

Розведенням екзотичної птиці жінка займається вже рік. Усе розпочалося із захоплення рідкісними породами курей.

“Мені захотілося розвести орпінтонів, що я власне і зробила. З того моменту мене зацікавило це заняття і я почала купувати і розводити незвичайну птицю,— каже пані Леся.

Ранок господині розпочинається о пів на сьому. Саме в цей час вона прокидається, щоб погодувати всю дрібну птицю. Трохи раніше встає чоловік пані Лесі, який годує великих птахів та інших свійських тварин. Більша частина птахів живе у вольєрах, які розташовані на вулиці.

“Споруди намагалися розміщувати ближче до природних умов, адже це важливо для вирощування птиці. Добре, щоб у вольєрі була посаджена рослинка, наприклад, у нас є трилисна верба і форзиція”, — зазначила Леся Дзундза

Птахів калушанка годує кормосумішшю й овочами двічі на день — зранку і ввечері. У день іде близько 200 г корму на одну птицю. Окрім того, зараз почнуть дозрівати кабачки, буряки, часник. Ці овочі полюбляють кури, кролі та індики. Загалом в день корм для птиці обходиться мінімум у 100 гривень.

За словами Лесі Дзундзи, найдорожчі тварини у її господарстві — фазани:

“Пара срібних фазанів коштує 2000 грн, золотих — 1000 грн, а пара кекликів — 700 грн”.

Читайте також  На Прикарпатті шахраї телефонують від імені чиновників і виманюють гроші "для армії"

Розповіла жінка й про труднощі виведення екзотичної птиці.

“Перші інкубації — це не так просто. Здається, що поставив яйця і чекаєш, коли вони вилупляться, адже в інструкції все начебто написано. Проте є певні нюанси. Особисто мені потрібно було консультуватися із досвідченими людьми. Дуже ретельно треба стежити за умовами і за температурою. Прикро, але в період негоди за два дні до завершення інкубації я викинула 20 перепелиних і 20 фазанячих яєць. Вони просто не встигли вилупитися, світло раптово зникло на два дні і ми немогли нічим підтримати температуру, а генератора, на жаль, у нас не було”.

Леся Дзундза зазначає, що птиці невибагливі, а наш клімат досить сприятливий для розведення. До прикладу, фазани витримують навіть 30-градусний мороз. Головне — птицю гарно годувати і створити природні умови для того, щоб вона мала де заховатися від сонця і дощу.

Окрім екзотичної птиці, на подвір’ї пані Лесі можна побачити й екзотичні рослини, розведенням яких близько п’ять років займається її чоловік. Серед них — кумі, кизильник, ірга, жимолость, абрикоси, ківі, ягоди годжі, лохина. Ягоди жінка переважно морозить на зиму або ж закриває компот. Також подружжя вирощує екзотичну зелень.

Господиня зазначає, що не завжди вдається кожній рослині приділити увагу:

“Іноді щось доводиться пропускати, бо за браком часу через роботу й особисті справи не встигаєш доглядати. Тому все ідеально не може бути. Але коли їдемо кудись в гості або на відпочинок, то можемо попросити сусідів, щоб приглянули за нашим господарством”.

Леся Дзундза каже, що хотіла б, щоб її з чоловіком захоплення у майбутньому переросло у невеличкий бізнес.

“Зараз розвиток нашого господарства перебуває на початковій стадії. Можливо, як буду на пенсії, то серйозніше буду займатися цією справою”.

Читайте також  У Франківську атовець побив жінку і 4-річну дитину

Іноді, щоб насолодитися результатами праці, не вистачає часу, каже господиня:

“Деколи хочеться сісти і подивитися на всю цю красу, але не вистачає часу. Добре, що є такий день, як неділя, коли не можна працювати, тож, є нагода поспостерігати й налюбуватися всім”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.