Польща наша: як масовий приїзд українців змінив сусідню країну

Трагічні події Другої світової війни і подальша зміна кордонів перетворили Польщу на одну з найбільш мононаціональних держав Європи. Навіть після вступу до Євросоюзу в 2004 році на вулицях польських міст лише зрідка можна було почути іноземну мову. У школах навчалися поляки, в офісах працювали поляки. Лише іноді на вулицях міст можна було зустріти приїжджих: будівельників, нянь або поодиноких англомовних туристів.

Ситуація почала стрімко змінюватися 2014 року: економічна криза після анексії Криму і початку війни на Донбасі змусила багатьох українців шукати роботу за кордоном. Сусідня Польща зі зрозумілою мовою, ліберальним міграційним законодавством і зарплатами в 5-6 разів вищими, ніж на Батьківщині, ідеально відповідала їхнім запитам.

Сьогодні практично в кожній польській школі навчаються українські діти, в автобусах і на вулицях постійно чути українську та російську мови – або польську, але з характерним “всходнім” акцентом.

Якщо спочатку поляки сприймали українців як дешеву, але тимчасову робочу силу, то сьогодні в економістів немає сумнівів – без трудових мігрантів зі сходу на бізнес чекав би занепад. За оцінками Нацбанку Польщі, українські кадри забезпечують 0,3-0,9% зростання ВВП.

Політики, за винятком ультраправих, дискутують про те, як збільшити міграцію з України.

Мільйон? А може два?

Порахувати українців у Польщі нелегко: міграція між сусідніми країнами має переважно короткочасний характер. Вражаюча цифра у 2-2,5 млн, яку часто наводять представники польського уряду, ґрунтується на даних про тимчасове і сезонне працевлаштування, тобто про людей, які приїжджають на кілька місяців попрацювати, але потім повертаються додому. І таких, як показують соцопитування, серед мігрантів – 70-80%.

Точніше оцінити кількість українців, які реально мешкають у Польщі, можна за виданими посвідками на проживання. За останні роки їхня кількість зросла майже до 200 тисяч осіб.

Читайте також  На українсько-польському кордоні скаржаться на рекетирів: вимагають гроші у перевізників та заробітчан (фото)

За оцінками Національного банку, цього року на польському ринку праці одночасно працює близько 800-900 тисяч українців, серед яких 30% – на постійній основі, а інші змінюються протягом року, що в сумі і дає цифру понад 1,5 млн.

На допомогу статистиці приходять високі технології. У січні 2019 року фірма Selectivv порахувала, скільки власників смартфонів із польськими сім-картами використовують інтерфейс українською або російською мовою і хоча б раз на рік перетинають польсько-український кордон. Таких виявилося 1,27 млн – цю цифру Selectivv подає як найточніші дані про кількість українців у Польщі.

Якщо в 2015-2016 роках правляча партія “Право і справедливість” говорила про українців як про біженців, яким Польща надає допомогу, то тепер влада називає їх робітниками і високо оцінює їхній внесок у податкову і пенсійну системи країни.

Самим же мігрантам зі сходу все більше хочеться отримати своє представництво в органах влади.

На останніх виборах до Європарламенту серед кандидатів було четверо українців, які отримали польський паспорт. Цікаво, що двоє з них висувалися від лівої партії “Весна”, а двоє – від ультраправої “Конфедерації”.

У боротьбі за нового клієнта

Середньостатистичний український мігрант сьогодні – це чоловік 25-34 років, з вищою або незакінченою вищою освітою, який приїхав з невеликого міста в центрі або на заході країни; він живе в столичному Мазовецькому, Малопольському або Нижньосілезькому воєводстві й працює в сільському господарстві, на підприємстві або на будівництві.

Заробляє він стільки ж, скільки й поляки на аналогічній посаді – 650-800 доларів “чистими”, а почасти й більше. Якусь суму він пересилає родині, але значну частину витрачає на місці – сумарно це дає мільярди, за які й бореться польський бізнес.

Читайте також  Скандальний український боксер заявив, що не любить українців: "жебраки в душі"

Першими були банки: спочатку вони запустили мережеву рекламу послуг українською, а потім найняли україномовних консультантів у відділення. До фінансів швидко підключився сектор мобільного зв’язку: сьогодні всі польські мобільні оператори пропонують спеціальні пакети дзвінків в Україну, а деякі мережі (наприклад, Plus), запрошують українських знаменитостей рекламувати свої послуги.

Не залишаються осторонь і польські університети: вони наймають україномовних співробітників, відкривають інформаційні пункти в українських містах. На тлі скорочення загальної кількості студентів у Польщі найчастіше саме іноземці допомагають вишу зберегти євросоюзівські дотації – в деяких навчальних закладах українці складають понад половину студентів.

Останнім часом “українізація” торкнулася і сфери розваг. Популярна мережа кінотеатрів Helios тепер показує кіно з українськими субтитрами – спеціальні сеанси “Месників” або “Фантастичних звірів” збирають аншлаги. Все більше польських міст дублюють українською інформаційні таблички, а в автоматах з продажу квитків поруч з прапорами Британії, Німеччини і Росії з’являється синьо-жовтий.

Повість про краще життя

Не дивно, що на дедалі більшу присутність українців у публічному просторі реагує і польська попкультура. І йдеться не лише про пісні українських виконавців в ефірі радіостанцій, а й про телебачення.

Роками українці з’являлися лише в епізодах другосортних детективних серіалів як підозрілі особи з кримінального світу, а українки – як наречені-аферистки. Та згодом тренд змінився. У 2015 році державний телеканал TVP у праймтайм запустив серіал “Дівчата зі Львова” – історію чотирьох подруг, які виїхали з України, щоби почати життя з нуля в Польщі.

Долі героїнь склалися дуже вдало: завдяки доброті й цілеспрямованості дівчата вибороли місце під сонцем у новій країні. Перші два сезони виявилися найуспішнішими проєктами каналу, кожну серію подивилися більше 1 млн глядачів.

Читайте також  Польща пускатиме на роботу "безвізових" українців

Популярність серед поляків мають і українські відеоблогери, які в іронічній манері описують свої перші кроки в новій країні. Один з них, Діма Гарбовський, недавно видав книгу “Поляк з України” – після цього в польському сегменті інтернету тиждень обговорювали, що, виявляється, українці, як і поляки, зберігають пластикові пакети в спеціальному пластиковому пакеті.

Масова міграція українців – це історія не тільки про роботу, а й про любов. Поляки останніми роками все частіше беруть шлюб з іноземцями.

Якщо в 2012 році на території Польщі було зареєстровано близько 500 польсько-українських пар, то вже в 2016-му – понад 1100. Для порівняння: на другому місці – британці (близько 700 шлюбів), а на третьому – німці (менш 400). Правда, цю статистику роблять в основному польські чоловіки, які одружуються з українками. Польки ж упевнено поглядають на захід.

Автор: Олена Бабакова

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.