Українці заплатять за свої квартири і будинки податки: платіжки прийдуть вже до липня

Українці повинні заплатити податки за свої квартири і будинки. Торкнеться це тільки тих, хто живе в квартирах від 60 квадратів і будинках – від 120.

Сума, залежно від площі, може доходити до декількох тисяч гривень. А тим, хто не заплатить вчасно, нарахують ще й штрафи.

Українцям до 1 липня надішлють платіжки про сплату податку на нерухомість. На те, щоб заплатити державі, дається рівно два місяці і тих, хто з якоїсь причини забуде заплатити, можуть оштрафувати.

Розмір податку визначає місцева влада. Закон же їх обмежує максимальною ставкою – 1,5% мінімальної зарплати за кожен «зайвий» квадратний метр. За рішенням міської чи сільської ради замість 1,5% можуть, наприклад, стягувати 1% мінімалки.

Важливо також відзначити, що розмір мінімальної заробітної плати враховується за станом на 1 січня минулого року. Тоді мінімалка становила 3723 грн. Тобто за квадрат доведеться платити 37,2 грн.

Наприклад, за квартиру площею 100 квадратів доведеться сплатити податок у розмірі 1 488 грн.

Податок сплачують українці, які володіють будинками і квартирами площею від 60 і 120 квадратів. Однак, як і у випадку зі ставками, місцева влада має право норму збільшити. Наприклад, стягувати податок тільки з квартир площею, наприклад, від 80 квадратів. Але зменшити до 50 – не можна.

Тим же, хто володіє елітною нерухомістю, заплатити доведеться в рази більше. Так, за квартиру в 300 квадратів і будинок в 600 крім самого податку доведеться ще внести 25 тис. грн разової виплати. Більш того, рахувати будуть не тільки з «зайвих» квадратів, а з усієї площі.

До слова, оподатковується не тільки житлова, а й будь-яка інша нерухомість, в тому числі прибудови до будинку (сараї). Правда, в більшості місцевих рад прийняли рішення для сараїв встановити податкову ставку в розмірі 0%.
«У разі якщо контролюючий орган не направив (не вручили) податкове / податкові повідомлення-рішення до 1 липня року, наступного за звітним, фізичні особи звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання (пп. 266.10.2 ПКУ)», – пояснили журналістам у ДФС.

Читайте також  YouTube видалив понад 9 тисяч каналів, що поширювали фейки про війну в Україні

За що можна не платити:

-за нерухомість в зоні відчуження;
-за дитячі будинки сімейного типу;
-за будинки і квартири дітей-сиріт і тих, хто позбувся батьківського піклування;
-за нерухомість в гуртожитках.

Податок потрібно заплатити протягом двох місяців з моменту, як прийшла квитанція. Якщо запізнитися, то доведеться заплатити штраф. «Згідно з 266 ст. Податкового кодексу податкове зобов’язання може бути нараховане за звітні роки в межах 1095 днів. Тобто трьох років », – пояснили фіскали. Якщо затримати платіж до 30 днів – штраф 10%, від 30 днів – штраф 20%. Якщо ж українець ігнорує повідомлення і відмовляється платити, майно, на яке нараховують податок, можуть заарештувати.

Українцям, які живуть у великих будинках або квартирах, але при цьому не отримали сповіщення, краще самим звернутися до місцевого підрозділу ДФС і уточнити, скільки і коли їм потрібно заплатити. Згідно із законом, якщо повідомлення не змогли вручити особисто, то воно вважається врученим з дня, яке вказала поштова служба.

«Якщо поштова служба не може вручити податкове повідомлення через те, що платник не має за місцем реєстрації або він відмовився прийняти повідомлення, податкове повідомлення вважається врученим з дня, який поштова служба вказала в повідомленні про вручення», – пояснюють в ДФС.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.