Журналісти викрили івано-франківських «свободівців» в корупційних правопорушеннях

Кожен п’ятий депутат приховав свій бізнес у деклараціях за 2015 рік. Лідирують «свободівці».

068a9e9f3780a2b95109ff28ecd5aa2b

 

Івано-Франківська міська рада VII скликання налічує 42 депутата. Дев’ять з них не задекларували або не повністю задекларували свій чи/та родинний бізнес. Про це свідчать дані Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), пишуть Наші Гроші.

Депутати міськради приховали від декларацій щонайменше 19 фірм. У 10 випадках йдеться про бізнес самих депутатів, у 9 – членів їхніх родин.

Найбільша кількість незадекларованого бізнесу – це 7 компаній дружини позафракційного депутата, екс-мера Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса Лідії Анушкевичус. До однієї з цих фірм колишній міський голова повернувся – він очолив ПП «Рітас», яке заснував ще в 1991 році. Разом з тим варто відзначити, що Анушкевичус у своїй декларації вказав дохід дружини від підприємницької діяльності у розмірі 492 тис грн.

Двоє депутатів-«свободівців» володіють ТОВ «Місто-НВ», яке займається друком. Петро Гавриш не задекларував 5,5 млн грн внеску до цієї фірми, зате вказав 97 тис грн доходу від підприємницької діяльності. А керівник фракції «Свободи» у міськраді Роман Онуфріїв применшив розмір внеску дружини до вказаної компанії: він вказав у декларації 4,49 млн грн, однак станом на кінець 2015 р. розмір її внеску становив 5,5 млн грн.

За даними офіційного порталу публічних коштів «E-data», з вересня по грудень 2015 року «Місто-НВ» отримало 827 тис грн бюджетних коштів, а у 2016 – ще 560 тис грн. Підприємство отримувало гроші за друк комунальних газет, книг, буклетів тощо. Замовники – департаменти міськради, ОДА, інші бюджетні установи.

До кінця 2015 року секретар міськради («Свобода») Оксана Савчук мала частку у розмірі 250 тис грн. у ТОВ «Комунальні інвестиції». А в декларації вона вказала розмір внеску лише у сумі 1 тис грн. Саме стільки вона мала у 2011-2013 рр.

Читайте також  В аварії у Коломиї загинув 55-річний чоловік (ФОТО)

У 2014 «Комунальні інвестиції» отримали 1,06 млн грн. від КП «Дорожне ремонтно-експлуатаційне управління» за послуги з утримання доріг, площ та внутрішньоквартальних територій в Івано-Франківську. Оксана Савчук була депутатом міськради і попереднього скликання (2010-2015 рр.). У 2014-2015 рр. другим співзасновником фірми був на той час депутат міськради від «Свободи», а нині член виконкому міськради Михайло Сеньків. Зараз він є одноосібним власником підприємства.

Щодо сфери незадекларованого бізнесу, то 8 фірм пов’язані з будівництвом та нерухомістю, 6 – з торгівлею, 1 – друкуванням, 1 – дослідженням кон’юнктури ринку та виявленням громадської думки, 1 – лісопильним та стругальним виробництвом, 1 – прибиранням, ще 1 – з консультуванням з питань комерційної діяльності й керування.

Найбільше з депутатів Івано-Франківської міськради офіційно заробив представник БПП Володимир Балагура – 20 млн грн, з яких 19,92 млн грн – дохід від підприємницької діяльності. Разом з тим він вказав розмір внеску дружини лише до однієї компанії, а свою та її участь у ще 5 фірмах – ніяк не відобразив у декларації.

Найбільше порушників серед депутатів Івано-Франківської міськради виявилося у фракції «Свободи» – 3 особи. Окрім того, від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та «Укропу» бізнес не задекларували по два депутати, від «Батьківщини» один, і один – позафракційний.

Нагадаємо, згідно з законом «Про засади запобігання і протидії корупції» усі депутати повинні були подати декларацію про доходи за 2015 р., в якій мали вказати інформацію про розмір внесків до статутного капіталу товариств, підприємств або організацій – своїх та своєї родини.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.